Черният барон

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Черният барон
The Adventure of the Black Baronet
Автор Адриан Конан Дойл,
Джон Диксън Кар
Първо издание 1954 г.
Англия
Оригинален език английски
Жанр Детективско-приключенски
Вид разказ
Поредица Шерлок Холмс Mistery stub.svg
Предходна Загадката в Хайгейт
Следваща Заключената стая

„Черният барон“ (на английски: The Adventure of the Black Baronet) е разказ на писателите Адриан Конан Дойл и Джон Диксън Кар за известния детектив Шерлок Холмс. Включен е в сборника с разкази „Подвизите на Шерлок Холмс“ (The Exploits of Sherlock Holmes) публикуван през 1954 г.

Сюжет[редактиране | редактиране на кода]

През есента на 1898 г. Шерлок Холмс, по настояване на Уотсън, отива заедно с него на почивка в малко селце в Съсекс. Но скоро от Лондон пристига инспектор Грегсън и моли Холмс за помощ. Близо до селото, където отдъхва Холмс, е било извършено убийство. В къщата на сър Реджиналд Лавингтън с прободна рана в гърлото е бил убит полковник Делси.

На мястото на произшествието Холмс, Уотсън и Грегсън, са посрещнати от полицейския сержант Басет. Те се срещат със съпругата на Лавингтън, в чието красиво лице Холмс познава знаменитата в миналото театрална актриса Маргарет Монпансие. Сержантът им показва трапезарията, където се намира тялото на полковника. Холмс щателно изследва всичко и обръща внимание на една много необичайна чаша, от която преди смъртта си е пиел вино убитият Делси. Чашата е древна семейна реликва, наречена "Успехът на Лавингтън". Освен това е открито изчезването на малък кинжал, който е висял на стената. Грегсън веднага предполага, че с този кинжал е бил убит полковника, а убиецът е собственикът на къщата – сър Лавингтън, наречен "черния барон".

Разпитът на Лавингтън не води до нищо. Сър Реджиналд казва, че е бил на риболов по време на убийството, а кинжала той е взел със себе си. Грегсън е готов да арестува Лавингтън по подозрение в убийство, но Холмс го съветва да не бърза и го моли за един ден за своето разследване. През целия следващ ден Холмс разследва случая. Вечерта Холмс се среща с Уотсън и казва, че загадката е разкрита чрез древен ръкопис, в който се описва как се пие от тази чаша.

Холмс кани Грегсън в трапезарията, където е извършено убийството, за провеждането на "следствен експеримент". Грегсън е много разстроен, защото има двама свидетели, които потвърждават алибито сър Лавингтън. Холмс предлага на Грегсън да пие от пие от чашата, но настойчиво изисква да не я допира до устата си. Едва вдигайки главата си назад и накланяйки чашата, от дъното ѝ изскача остър нож, който едва не прерязва гърлото на полицейския инспектор. Става ясно как е загинал полковник Делси.

Става ясно, че Холмс внимателно е изучил ръкописа и е предположил, че предците на Лавингтън понякога убивали враговете си с помощта на тази чаша. На влезлия в трапезарията Лавингтън Холмс обяснява, че смъртта е могла да стане в резултат на нещастен случай, защото механизмът на чашата е остарял и се е повредил с времето. Грегсън напълно подкрепя предположенията на Холмс и моли Лавингтън да предаде тази опасна играчка в музея на Скотланд Ярд. Но Лавингтън категорично заявява, че дарява чашата на Шерлок Холмс за неговото блестящо разследване.

Но по-късно, Холмс разказва на Уотсън малко повече за тази загадка. Делси наистина е умрял от удара на острието в гърлото му. Но след това някой е дошъл на местопрестъплението и е натиснал острието обратно в чашата. Холмс не споменава на никого по име, но на Уотсън става ясно, че това може да бъде само съпругата на Лавингтън. Холмс предполага, че полковникът е изнудвал бившата си любовница, и в един момент тя не могла да издържи повече. Лейди Маргарет е предложила на Делси да пие от знаменитата чаша, а след това е скрила доказателствата. Разказвайки за своите догадки Холмс моли Уотсън, никога и на никого да не говори за това.

Интересни факти[редактиране | редактиране на кода]

Основа за написването на разказа е споменаването на случая в романа на Артър Конан ДойлБаскервилското куче”.

След трагичната развръзка, с която завърши посещението ни в Девъншър, той бе разрешил две дела от особена важност. В първото ..., а във второто сне от нещастната мадам Монпансие обвинението в убийство, ... .

Разказът „Черният барон” е адаптиран в половинчасов едноименен епизод от сериала „Съспенс” на телевизия „CBS”, излъчен на 26 май 1953 г., с участието на Базил Ратбоун като Холмс и Мартин Грийн като Уотсън. Трябвало е да бъде пилотен за още шест филма по произведенията на Дойл и Кар, но те не са осъществени.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]