Чернова:Александър Пулев

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Александър Пулев

Националност България

Александър Пулев е български политик и финансист. Министър на иновациите и растежа в стотното и сто и първото правителство на България. От 3 юли 2023 г. е съветник по иновации на Президента на република България Румен Радев.[1]

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Александър Пулев е роден на 5 февруари 1981 г. в Пловдив. Той е бакалавър по информационни системи и финанси на Университета в Мейн, САЩ и магистър по бизнес администрация, с фокус финанси, на Оксфордския университет, Англия. Завършва и двете степени благодарение на стипендии за успех и постигнати високи академични резултати.

Професионална кариера[редактиране | редактиране на кода]

Работил е в международни компании, като "Ситигруп Глоубъл Маркетс", "Браун Брадърс Хариман", "Дженеръл Електрик" и "Ърнст и Янг". Професионалната му кариера продължава в Европейската банка за възстановяване и развитие, в която шест години е главен банкер и УниКредит Булбанк, където три години заема поста директор „Инвестиционно банкиране“ за България.

Политическа дейност[редактиране | редактиране на кода]

Министерство на транспорта и съобщенията[редактиране | редактиране на кода]

Александър Пулев е назначен за заместник-министър на транспорта и съобщенията във второто служебно правителство на Стефан Янев. В този период разработва детайлен анализ и препоръки за подобряване на икономическия баланс и защита интересите на страната при сключване на договори за публично-частното партньорство. Александър Пулев участва активно и в екипа, който спомага за организирането на спасителната операция на кораб „Вера Су“.

Министерство на иновациите и растежа[редактиране | редактиране на кода]

В периода от 2 август 2022 г. до 6 юни 2023 г. заема поста министър на иновациите и растежа в първото и второто служебно правителство на Гълъб Донев. Работата му като министър се отличава с проведените множество срещи на територията на цялата страна (т.нар. „Мобилни приемни”)[2], в рамките на които детайлно се представят възможностите за кандидатстване по откритите процедури по Плана за възстановяване и устойчивост и по одобрените оперативните програми на Европейския съюз.

Министерство на иновациите и растежа успешно защитава пред Министерски съвет обособяването на най-голямата специализирана индустриална зона „Доброславци“[3]. С фокус върху автомобилната индустрия, тази зона създава предпоставки за привличането на значими стратегически инвестиции в България в сегмент производство.

Проактивният подход на работа на Александър Пулев като министър на иновациите и растежа, води до неговото високо одобрение от страна на гражданите[4] и бизнеса[5].

Администрация на Президента[редактиране | редактиране на кода]

Назначен за съветник по иновации на Президента на република България с указ № 115 от 3 юли 2023 г.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. Вицепремиерът Пеканов и министър Пулев откриват форум "Големите пари за малкия бизнес" - Еврофондове - Новини Бг (novini.bg)
  2. Александър Пулев: Пари за иновации има, работим на пълни обороти | Бизнес.dir.bg
  3. Фондовата борса награди Министерството на иновациите за принос към развитието на пазара BEAM (24chasa.bg)
  4. БТА :: Oбособява се държавна индустриална зона "Доброславци" за автомобилния сектор (bta.bg)
  5. Euronews - Министър Пулев участва в конференция на ООН в Доха за най-слабо развитите страни (euronewsbulgaria.com)