Чернораменен опосум

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Чернораменен опосум
Природозащитен статут
Класификация
царство: Animalia Животни
тип: Chordata Хордови
клас: Mammalia Бозайници
разред: Didelphimorphia Опосуми
семейство: Didelphidae Опосумови
род: Caluromysiops
вид: C. irrupta Чернораменен опосум
Научно наименование
Уикивидове Caluromysiops
(Sanborn, 1951)
Уикивидове Caluromysiops irrupta
Sanborn, 1951 г.
Разпространение[1]
Black-shouldered Opossum area.png
Чернораменен опосум в Общомедия

Чернораменният опосум (Caluromysiops irrupta) e вид опосум от семейство Didelphidae. Видът се среща в горите на Амазонка в Бразилия, Колумбия, Боливия и Перу.

Описание[редактиране | редактиране на кода]

Този вид се смята за един от едрите опосуми с дължина на тялото около 28 cm и 30 cm опашка и тегло от 2 до 5 kg. Притежава интересна окраска на тялото. От предните крайници започва по една черна ивица, която се обединява на върха на тялото в областта на врата. Тук тя се насочва назад и преминава към опашката. Предните крайници са по-дълги от задните. Притежава големи изпъкнали очи. Ушите са сравнително малки и закръглени. Опашката е гола в края си и служи за залавяне по клоните на дърветата. Води дървесен начин на живот. Бременността продължава по-малко от две седмици.

Хранене[редактиране | редактиране на кода]

Представителите на вида консумират дребни гризачи и плодове. В дивата природа те се хранят и с нектар от цветовете на растения. Поради това те са и техни опрашители.

Бележки[редактиране | редактиране на кода]

  1. Patterson, B. & Solari, S.. Caluromysiops irrupta. // IUCN Red List of Threatened Species. International Union for Conservation of Nature, 2008. Посетен на 20 ноември 2010. (на английски)