Чихирин

от Уикипедия, свободната енциклопедия
(пренасочване от Чигирин)
Чихирин
Чигирин
Знаме
      
Герб
49.0833° с. ш. 32.6667° и. д.
Чихирин
Страна Украйна
Площ10,7 km²
Надм. височина124 m
Население8962 души (2016 г.)
838 души/km²
Пощенски код20900–20906
МПС кодCA, IА / 24
Официален сайтchigirinskaotg.gov.ua
Чихирин в Общомедия

Чихирин (на украински: Чигирин; на руски: Чигирин; на полски: Czehryń) е областен град в украинската Черкаска област на брега на река Тясмин, която се влива под града в Днепър, който е преграден, за да образува язовир Кременчук. В района под властта на града се намира и селището Чернече с около 200 жители до града.

Град Чихирин води началото си от укрепена казашка зимна станция, съществувала тук от първата половина на XVI век. През следващите десетилетия селището се развива в малък град, който получава градските права на Магдебург през 1592 г. През 1627 г. близо до града е построен Троицкият манастир, но е затворен и разрушен по време на съветската епоха.

Между 1648 и 1660 г. Чихирин придобива национално значение за кратко време, когато е нещо като седалище на правителството на украинската казашка държава начело с казашкия водач Богдан Хмелницки. Той имал свое имение близо до града в село Съботив. От 1648 г. Чихирин има собствена банда казаци, която през 1649 г. се състои от 19 сотници. През октомври 1653 г. най-големият син на Богдан Хмелницки, Тимофий Хмелницки, загинал по време на обсадата на Сучава, е погребан в Чихирин.

По това време са построени редица важни сгради, като правителствената сграда на Хмелницки (1659 – 57), кметство и църква на Христос Спасителя. Не всички от тях обаче са оцелели до днес. Сред пратениците, дошли в Чихирин по това време, е и посланик от бранденбургския курфюрст Фридрих-Вилхелм, който през 1657 г. търси Богдан Хмелницки, за да му предложи договор за приятелство. След смъртта на казашкия водач през 1657 г. градът бързо губи значението си. През 1669 г. седалището на правителството е преместено в Батурин, а през 1677 г. градът е разграбен от турски войски. През 1711 става казашкия полк се разпуска и територията се връща под полска юрисдикция. По-голямата част от казаците и жителите се преместват в близката полуавтономна казашка държава на левия бряг на Днепър.

С второто разделение на Полша Чихирин попада в Руската империя през 1793 г. и от 1797 г. е областен град в Киевска губерния. През 1843 и 1845 г. селото е посещава украинският писател Тарас Шевченко. Той написва няколко стихотворения за царуването на Хмелницки и мястото.

През 1897 г. в Чихирин живеят 9872 души, като украинците са най-голямата група от населението с 66,6%, следвани от евреи (29,6%) и руснаци (3,5%). След като Чихирин временно губи статута си на град през XX век, той е възстановен като град през 1954 г.

В близкия Суботив има музей и една от малкото оцелели селски църкви в този район, която е построена в украински бароков стил.

Икономика и транспорт[редактиране | редактиране на кода]

Тъй като Чихирин не е свързан с железопътната мрежа, не може да се развие голяма индустрия. Фокусът е върху производството на храни, облекла и мебели. Градът се намира на регионален път Р-15, който свързва Черкаси с Кременчук.

През 80-те години е трябвало да бъде построена въглищна електроцентрала близо до Чихирин, но това е отменено и мястото е подготвено за атомна електроцентрала с мощност 4000 MW. След ядрената катастрофа в Чернобил протестите срещу атомната електроцентрала от страна на местните жители стават толкова големи, че проектът е изоставен през 1989 г.,[1] но Чихирин все още се смята за възможно място за нови атомни електроцентрали в Украйна.

Галерия[редактиране | редактиране на кода]

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. Charles K. Dodd: Industrial decision-making and high-risk technology: siting nuclear power facilities in the USSR. In: G - Reference, Information and Interdisciplinary Subjects Series. Rowman & Littlefield, 1994. ISBN 0847678474. Seite 159.
  Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата Tschyhyryn в Уикипедия на немски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс – Признание – Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година – от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница, за да видите списъка на съавторите. ​

ВАЖНО: Този шаблон се отнася единствено до авторските права върху съдържанието на статията. Добавянето му не отменя изискването да се посочват конкретни източници на твърденията, които да бъдат благонадеждни.​