Чоки

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Чоки
Chocky
АвторДжон Уиндъм
Първо издание1968 г.
Обединеното кралство
Оригинален езикАнглийски
ЖанрНаучна фантастика

Чоки (на английски: Chocky) е научнофантастичен роман, написан от британския писател Джон Уиндъм и публикувана през 1968 г. Тя придобива немалка популярност, поради което през 1984 г. е заснета едноименна телевизионна поредица, базирана на труда на Уиндъм. Сериалът е излъчен за първи път от британската телевизия Темз.

Сюжет[редактиране | редактиране на кода]

Действието се развива около семейство Гор. Главният герой е дванадесетгодишно момче на име Метю, осиновено от счетоводителя Дейвид Гор и неговата съпруга Мери Гор. Подобно на много деца Метю има въображаем приятел, въпреки че този период за него би трябвало отдавна да е приключил. Притесненията на неговия баща нарастват, когато Метю показва признаци на стрес и обвинява за това своя въображаем приятел. Докато историята се развива, става ясно, че съзнанието на детето е окупирано от извънземен интелект – факт, към който проявяват интерес и хора от тайни правителствени кръгове.

Край на разкриващата сюжета част.

Телевизионен сериал[редактиране | редактиране на кода]

Новелата е екранизирана в три последователни серии от по 6 епизода всяка, продукция на Thames Television, адаптирани от Антъни Рийд: