Чък Бърги

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Чък Бърги
Chuck Burgi
Chuck Burgi.jpg
Информация
Роден
Стил Рок
Инструменти барабани
Чък Бърги в Общомедия

Чък Бърги (на английски: Chuck Burgi, също и на немски истинската му фамилия Bürgi, произнася се на немски Бюрги) е американски рок-барабанист. Роден е на 15 август 1952 г. в град Монтклеър, щата Ню Джърси, САЩ. Брат е на американския киноартист Ричард Бърги.

Първата професионална група, в която свири Чък (от 1978 г.) е английската джазрокгрупаБранд Икс“ („Brand X“). След това свири с попдуета „Хол и Оутс“ („Hall & Oates“) и е барабанист в групата на поппевеца Майкъл Болтън. С групата „Мийт Лоуф“ („Meat Loaf“) записва албума „Bat out of Hell II: Back into Hell“ през 1993 г. Свирил е и с германската електронна рокгрупа „Тенджърийн Дрийм“. С американската хеви-метъл група „Блу Йойстер Кълт“ („Blue Öyster Cult“) свири през (1991-1992), (1992-1995) и (1996-1997). Свирил е с мексиканската рокгурпа „Фанданго“ („Fandango“). В продължение на 3 години и половина участва в мюзикли на американския рокпевец Били Джоуъл. Работил е заедно за записи и концерти с баскитариста Роджър Глоувър, рокпевеца Джо Лин Търнър, испанските поппевци Хулио Иглесиас и Енрике Иглесиас, и канадския роккитарист Алдо Нова.

Но най-голяма популярност сред феновете на рокмузиката му донасят годините с английската хардрокгрупаРейнбоу“. Чък свири с „Рейнбоу“ в последната година на нейния първи период (1983-1984). Записва с „Рейнбоу“ албумаОтклонение от формите“ („Bent Out of Shape“) и три видеоалбума, първия от които е „Японско турне“ („Japan Tour“) на последния концерт на групата в Токио, Япония през 1984 г. На този концерт свири впечатляващо на инструментала „Трудно за лечение“ („Difficult to Cure“). Веднага след този инструментал изпълнява седемминутно соло на барабани само с китариста на групата Ричи Блекмор. През 1985 г. е издаден видеоалбума „Последният удар“ („The Final Cut“) с избрани клипове и концертни изпълнения на „Рейнбоу“. В този видеоалбум Чък Бърги участва в клиповете на четири песни. През октомври 1995 г. започва последното световно турне на „Рейнбоу“, включващо концерти в САЩ, Япония и Европа. За това турне титулярния барабанист Джон О'Райли счупва ребро и е заместен от Чък Бърги. От това турне през октомври 1995 г. е записан видеоалбум от концерта в Дюселдорф, Германия.

Чък Бърги е сред малцината известни рокбарабанисти, който е свирил с доста и различни в стилово отношение групи и соло певци. С лекота се справя с различни жанрове на рокмузиката. Той е десничар и притежава специфична висока техника при съчетаването на фигури между алтбарабаните и чинелите. Свири винаги на комплект с два големи барабана на краката (с два педала, кардан). Предпочитаната марка барабани, на която свири е „Пърл“ („Pearl“).

Участия в записи на други албуми[редактиране | редактиране на кода]

  • „Just Desert“ (1981), албум на Дейвид Бендид
  • „In for the Count“ (1982), албум на група „Баланс“
  • „Zeno“ (1986), албум на швейцарския рокпевец Цено
  • „Cult Classic“ (1994), албум на „Блу Йойстер Кълт“
  • „Heaven Forbid“ (1998), албум на „Блу Йойстер Кълт“
  • „Bad Channels“ (2001), албум на „Блу Йойстер Кълт“
  • „Voices (Bonus Tracks)” (2004), албум на „Хол & Оутс“