Чък Бърги

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Чък Бърги
Chuck Burgi
американски музикант
Роден
15 август 1952 г. (71 г.)
Музикална кариера
Стилрок
Инструментикомплект барабани
Участник вBilly Joel Band
Семейство

Уебсайтwww.chuckburgi.com
Чък Бърги в Общомедия

Чък Бърги (на английски: Chuck Burgi) е американски рок барабанист.

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Роден е на 15 август 1952 г. в град Монтклеър, щата Ню Джърси, САЩ. Брат е на американския киноартист Ричард Бърги.

Първата професионална група, в която свири Чък (от 1978 г.), е английската джаз рок група „Brand X“. След това свири с поп дуета „Hall & Oates“ и е барабанист в групата на поп певеца Майкъл Болтън. С групата „Мийт Лоуф“ („Meat Loaf“) записва албума „Bat out of Hell II: Back into Hell“ през 1993 г. Свирил е и с германската електронна рок група „Тенджърийн Дрийм“. С американската хевиметъл група „Blue Öyster Cult“ свири през (1991 – 1992), (1992 – 1995) и (1996 – 1997). Свирил е с мексиканската рок група „Fandango“. В продължение на 3 години и половина участва в мюзикъли на американския рок певец Били Джоуъл. Работил е заедно за записи и концерти с баскитариста Роджър Глоувър, рок певеца Джо Лин Търнър, испанските поп певци Хулио Иглесиас и Енрике Иглесиас, и канадския рок китарист Алдо Нова.

Но най-голяма популярност сред феновете на рок музиката му донасят годините с английската хардрок група „Рейнбоу“. Чък свири с „Рейнбоу“ в последната година на нейния първи период (1983 – 1984). Записва с тях албума „Bent Out of Shape“ и три видеоалбума, първият от които е „Japan Tour“ на последния концерт на групата в Токио, Япония през 1984 г. На този концерт свири впечатляващо на инструментала „Difficult to Cure“. Веднага след този инструментал изпълнява седемминутно соло на барабани само с китариста на групата Ричи Блекмор. През 1985 г. е издаден видеоалбумът „The Final Cut“ с избрани клипове и концертни изпълнения на „Рейнбоу“. В този видеоалбум Чък Бърги участва в клиповете на четири песни. През октомври 1995 г. започва последното световно турне на „Рейнбоу“, включващо концерти в САЩ, Япония и Европа. За това турне титулярният барабанист Джон О'Райли счупва ребро и е заместен от Чък Бърги. От това турне през октомври 1995 г. е записан видеоалбум от концерта в Дюселдорф, Германия.

Чък Бърги е сред малцината известни рок барабанисти, който е свирил с доста и различни в стилово отношение групи и соло певци. С лекота се справя с различни жанрове на рок музиката. Той е десничар и притежава специфична висока техника при съчетаването на фигури между алт барабаните и чинелите. Свири винаги на комплект с два големи барабана на краката (с два педала, кардан). Предпочитаната марка барабани, на която свири, е „Пърл“ („Pearl“).

Участия в записи на други албуми[редактиране | редактиране на кода]

  • „Just Desert“ (1981), албум на Дейвид Бендет
  • „In for the Count“ (1982), албум на група „Баланс“
  • „Zeno“ (1986), албум на швейцарския рок певец Zeno
  • „Cult Classic“ (1994), албум на „Блу Йойстер Кълт“
  • „Heaven Forbid“ (1998), албум на „Блу Йойстер Кълт“
  • „Bad Channels“ (2001), албум на „Блу Йойстер Кълт“
  • „Voices (Bonus Tracks)“ (2004), албум на „Хол & Оутс“