Шаблон:Избрана статия 01 2019

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Цветна снимка на Земята, направена от астронавтите на Аполо 17

Земята е третата планета в Слънчевата система. Тя е най-голямата от земеподобните планети в тази система и единствената, на която според съвременните научни схващания има живот. Земята е формирана преди около 4,54 милиарда години и скоро след това придобива единствения си естествен спътникЛуната. От всички животински видове, които са се развили на Земята, човекът (Homo sapiens) е единственият, който е развил интелигентност.

Астрономическият символ на Земята е окръжност с кръст, представляващ един меридиан и екватора.

Външната обвивка на Земята е разделена на няколко твърди сегмента или тектонски плочи, които постепенно мигрират под повърхността през периоди от милиони години. Около 71% от повърхността е покрита от соленоводни океани, а останалото са континентите, островите, реките и езерата. Земята е единствената планета в Слънчевата система, на която е открита вода в течно състояние. Вътрешността на Земята остава активна, с тънък слой земна мантия, течно външно ядро, генериращо магнитно поле и твърдо вътрешно ядро.

Според най-разпространените и приети теории Земята се формира преди 4,5 милиарда години заедно с другите планети на Слънчевата система, поради акреция от оригиналната слънчева мъглявина. Няколко милиона години след това, една малка протопланета, Тея, се сблъсква със Земята; след този гигантски сблъсък се формира единственият естествен спътник на Земята: Луната. След като земната повърхност се е изстудила, се появява водата, най-вероятно премесена от многобройни метеорити и комети, и се създават първите океани. В тази първична водна среда се появяват първите органични молекули и след това първите едноклетъчни организми. Вижте още »