Портал:Сърбия/Сърбия-въведение

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Местоположение на Сърбия.
Национално знаме на Сърбия
Национално знаме на Сърбия
Герб на Сърбия
Герб на Сърбия
Релефна карта на Сърбия в Европа.

Република Сърбия (на сръбски: Република Србија или Republika Srbija) е държава в Югоизточна Европа. На север Сърбия граничи с Унгария, на изток – с Румъния и България, на юг – със Северна Македония и с частично признатата държава Косово, на югозапад – с Черна гора, а на запад – с Босна и Херцеговина и Хърватия. Намира се в долното течение на река Дунав. Столицата ѝ е Белград. Основната част – 80% от територията на Сърбия се намира на Балканския полуостров, а 20% – в Панонската низина. Общата дължина на границите на страната е 2114,2 км.

На 29 октомври 2006 г. с референдум е приета нова Конституция на Сърбия, която замества приетата през септември 1990 г. Сърбия има еднокамарен парламент – Народна скупщина с 250 места, които се избират за срок от четири години. Държавен глава на Сърбия е президент, който се избира за срок от пет години, на всеобщи преки избори. Висш орган на изпълнителната власт е министерски съвет начело с министър-председател, който се избира от парламента, след предложена от президента кандидатура. Председателят на Министерския съвет формира правителство, което се одобрява от парламента.

Сърбия е промишлено-аграрна страна с пазарна икономика. Страната има значителни запаси от полезни изкопаеми – руди на цветни метали, хромити, въглища, нефт, олово, цинк. Хомолските планини са богати на медна руда. Северният дял на Банат е богат на нефт и природен газ. Развита е черната и цветната металургия, машиностроенето, химическата, целулозно-хартиената, текстилната и хранително-вкусовата промишленост.