Шаолински двубои

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Шаолински двубои
Xiaolin Showdown
Жанр Приключение
Драматична комедия
Фентъзи
Формат Анимация
Създател(и) Кристи Хуи
Страна Флаг на САЩ САЩ
Език Английски
Сезони 3
Епизоди 52 (списък с епизоди)
Продукция
Времетраене около 22 минути
Разпространение
ТВ Канал Cartoon Network
Излъчване 1 ноември 2003 г. – 13 май 2006 г.
Външни препратки
Официален уебсайт
Страница в IMDb

„Шаолински двубои“ (на английски: Xiaolin Showdown) е американски анимационен сериал, създаден от Кристи Хуи. Сериалът се излъчва по блокът Kids WB! на телевизионната програма WB Network.

Сюжет[редактиране | редактиране на кода]

Сериалът се фокусира върху четирите деца Оми, Кимико, Раймундо и Клей. В него се разказва как тези избрани деца (монаси), заедно с помощта на учителя си Фунг и променящия формата си огнедишащ дракон Доджо, спасяват света от злата Вуя. Те събират Шен Гонг У (древни артефакти с различна могъща сила). Оми, Кимико, Раймундо и Клей са шаолински монаси, драконови повелители на четирите елемента — вода, огън, въздух и земя. Те владеят необикновени сили, помагащи им в битките за Шен Гонг У срещу командвания от Вуя Джак Спайсър. 1500 години, преди да се развие главното действие в серила, злата Вуя, използваща Шен Гонг У за злини е запечатана в дървена кутия-пъзел от тогава младия Фунг. Фунг и Доджо скрили Шен Гонг У на различни места по Земята. Когато се развива главното действие в сериала Вуя, запечатана повече от 1500 години в един куб, бива освободена от Джак Спайсър. След като те разбират, че имат сходни планове се обединяват и започват да търсят скритите Шен Гонг У. Тогава биват избирани четирите монаси да спасят света от Вуя. Когато Джак Спайсър и някои от шаолинските монаси намерят Шен Гонг У едновременно те играя шаолински двубои — двубои на определена тема.

Край на разкриващата сюжета част.

Герои[редактиране | редактиране на кода]

  • Оми – повелителят на водата. Той е най-опитният и притежаващият най-много умения на шаолински монах. Обича често да се хвали с това. Според него единственото нещо, за което е роден е да спаси света и да събере всички Шен Гонг У. Оми е определен и като най-малкото и сладко дете, но реално, когато се наложи той показва своите необикновени шаолински умения. Оми играе главна роля и спасява Земята като с помощта на Джак Спайсър се връща 1500 години назад и взема кутията-пъзел в която заключва отново Вуя.
  • Раймундо Педроса – повелителят на въздуха. Той е типичното градско момче. Иска известност и най-вече признание. Обича спорта и своите приятели. Той е находчив и не обича да изпълнява заповеди. Точно заради това в края на 1 сезон Раймундо се присъединява към Вуя, която му обещава власт, признание, игри и приятели. Обръща се срещу отбора си, но след това самият той спасява Земята като хваща Вуя отново в дървената кутия-пъзел.
  • Клей Бейли – повелителят на земята. Той е тексарски каубой, притежаващ могъщата сила на тялото си. Клей обича съотборниците си, но изобщо не обича неразбирателствата между тях. Обича да казва, че винаги има по-лесен начин и друга възможност.
  • Кимико Тохомико – повелителката на огъня. Тя е дъщеря на заможен японски бизнесмен. Обича технологиите и не може без тях. Винаги е в крак с новата японска мода. Не обича приказките и забележките, предизвикани от нежния ѝ пол.

Епизоди[редактиране | редактиране на кода]

Вижте: Списък с епизоди на Шаолински двубои.

„Шаолински двубои“ в България[редактиране | редактиране на кода]

В България сериалът започва излъчване на 25 декември 2008 г. по Diema Family, всеки делничен ден от 14:15, като от 5 януари 2009 г. е с ново разписание — 07:40. Заглавието е преведено като „Легендата Шаолин“. През 2011 г. е повторно излъчен. Ролите се озвучават от артистите Ася Братанова, Йоана Буковска, Иван Танев, Добрин Стоянов и Явор Гигов.

На 10 септември 2012 г. сериалът започва и по Cartoon Network със синхронен дублаж, като са излъчени всички епизоди до 26 (включително). Заглавието е преведено като „Шаолински двубои“. Въпреки че не се излъчват останалите 26 епизода от сериала, на 16 юни 2014 г. започва излъчване на продължението му „Шаолински хроники“.

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]