Шател Руж

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Шател Руж
Qal’at Yahmur
34.8122° с. ш. 35.9706° и. д.
Шател Руж
Местоположение в Сирия
Информация
Страна Сирия
Терит. единицаТартус
Местоположение34°48′44″ с. ш. 35°58′14″ и. д. / 34.812222° с. ш. 35.970556° и. д.
Стилроманика
СтроителствоXII век
Състояниечастично реставриран
Шател Руж в Общомедия

Шател Руж, наричан още Qal’at Yahmur (на арабски: قلعة يحمور; на латински: Castrum Rubrum) е малка кръстоносна крепост в северозападната част на Сирия, която е принадлежала на графство Триполи. Намира се в селището Яхмур на 12 км от Тартус и на 10 км от Сафита, където се издига друг кръстоносен замък в стил романика - Шател Блан[1].

История[редактиране | редактиране на кода]

Малко се знае от средновековните извори за развитието на това място преди завладяването му от кръстоносците, а дори и след това. Това е така, защото замъкът вероятно е от второстепенно значение докато не попада в ръцете на франкското семейство Монтолие, васали на графа на Триполи. Тогава Шател Руж става част от мрежата от укрепления като Крак де Шевалие, Шател Блан и Арима[2].

Графът на Триполи прехвърля крепостта на Ордена на хоспиталиерите, а на Монтолие дава 400 бизанта като компенсация. През 1188, Саладин атакува крепостта и я съсипва. Кръстоносците я възстановяват и тя остава в ръцете им, докато не загубват целия район век по-късно.

Описание на мястото[редактиране | редактиране на кода]

Село Яхмур се намира на крайбрежната равнина между Тартус и Триполи. Следователно, Шател Руж не притежава естествената защита на другите крепости, строени по хълмове и зъбери. Крепостта се състои в двуетажен донжон, 16 метра в дължина и 14 метра в ширина, затворен в правоъгълник от външни стени с дължина 42 м и 37 м, с кули в северозападния и югоизточния ъгъл. Първият етаж е разделен на две нива с дървена подова настилка, която не съществува днес. До горните етажи може да се стигне по стълба, който минава по протежение на стените отвътре и отвън на донжона.

Етапите в строителството на Шател Руж не могат да бъдат датирани с точност, но въпреки това могат да се разграничат два основни: първи период в началото на XII век, при който са изградени външните стени, докато донжонът е построен в началото на XIII век. Крепостта Щател Руж днес е частично реставрирана през втората половина на XX век и се намира в заселена жилищна част.

Вижте също[редактиране | редактиране на кода]

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. Jean Mesqui, Châteaux d’Orient, Liban, Syrie, Ed. Hazan, 2001, p. 67-68
  2. Hugh Kennedy, Crusader Castles, Cambridge University Press, 1994, p. 72-75
  Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата Chastel Rouge в Уикипедия на английски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс – Признание – Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година – от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница, за да видите списъка на съавторите. ​

ВАЖНО: Този шаблон се отнася единствено до авторските права върху съдържанието на статията. Добавянето му не отменя изискването да се посочват конкретни източници на твърденията, които да бъдат благонадеждни.​