Шах (диамант)

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Емблема за пояснителна страница Вижте пояснителната страница за други значения на Шах.

Диамантът „Шах“ на съветска пощенска марка от 1971 г.

Необработеният диамант „Шах“ е с формата на саркофаг и тежи 88,7 карата (почти 18 грама). Той е жълт на цвят, изключително прозрачен, дълъг 3 cm.

Намерен е в Централна Индия, вероятно през 1450 г. Елмазът бил сред ценностите на шахския двор, чиято столица бил град Ахмаднагар. През 1591 г. шах Низам заповядал да гравират на стена на елмаза надпис на езика фарси: „Бурхам Низам шах Втори. 1000 година“.

През същата 1591 година господарят на Северна Индия, великият могол Акбар, превзел град Ахмаднагар. Така елмазът станал негова собственост. Внукът на Акбар - шах Джехан, заповядал да се гравира надпис на друга стена на елмаза: „Син на шах Джехангир - шах Джехан“. Вероятно годината е била 1641. Ауренг Зеб - син на шах Джехан, закачил елмаза на своя трон и го обкръжил с изумруди и рубини. До 1738 г. този скъпоценен камък се е съхранявал в Делхи.

През 1738 г. Индия е нападната от шах Надир, който пленява елмаза, украсявал трона на Великите моголи, и го отнася в Персия. През 1824 г. на нова стена на елмаза се появява пореден надпис: „Владетел Каджар-Фатх Али-шах султан. 1242 година“.

Диамантът „Шах“ добива по-голяма известност във връзка със смъртта на руския дипломат и писател Александър Грибоедов, който е убит през 1829 г. в столицата на Персия Техеран. Руското правителство иска да бъде наказан виновникът. Уплахата в двора на шаха довежда до изпращането в Русия лично на неговия син Хосрев Мирза, за да поднесе в дар на императора (в тогавашната столица Санкт Петербург) елмаза „Шах“. Щедрият подарък на шаха спасява от кръвопролитна война Русия и Персия, а елмазът се съхранява и днес в Елмазния фонд на Русия в Кремъл.