Швабска Юра

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Швабска Юра
Kornbühl Salmendingen2.JPG
Baden-Wuerttemberg relief location map.jpg
48.3001° с. ш. 9.35° и. д.
Местоположение на картата на Германия Баден-Вюртемберг
Общи данни
Местоположение Баден-Вюртемберг
Най-висок връх Лемберг
Надм. височина 1015 m
Подробна карта
Schwäbische Alb - Deutsche Mittelgebirge, Serie A-de.png
Швабска Юра в Общомедия

Швабска Юра (на немски: Schwäbische Alb), на други езици наричана и „Швабски Алб“, представлява невисок карстов планински масив в Южна Германия, провинция Баден-Вюртемберг. Разположена е малко на изток от планината Шварцвалд. Представлява планинско плато, прорязано от долини. Простира се в посока от югозапад на североизток и е с дължина около 220 km и широчина 40–70 km.

Най-високата точка е връх Лемберг (1015 m). В долината на юг от планината е горното течение на река Дунав, а в низината от северната страна – река Некар, която е приток на Рейн.

Планината Швабска Юра е изградена е от варовикови седиментни скали, понякога силно изветрени и прорязани от атмосферните влияния. Целият масив е известен с ценните находки на юрски вкаменелости, откъдето идва и името му. От геологическа гледна точка по-рано тази планина е била смятана за продължение на планината Юра, но днес това не се възприема еднозначно. Голяма долина отделя планината Швабска Юра от друго подобно образувание в североизточна посока - Франкски Алб в Бавария.

Хидрология[редактиране | редактиране на кода]

Поради варовиковия строеж за планината са характерни карстовите извори, т.е. отвори, от които подземна река излиза със сравнително голям дебит на повърхността. Обикновено това са буйни потоци с променлив дебит в зависимост от сезона. Водите от планината Швабска Юра се оттичат към басейните на реките Дунав, Рейн и Некар. По-големи реки, извиращи от планината: Ягст, Ехац, Кохер.

Забележителности[редактиране | редактиране на кода]

От надморска височина 577 m, недалеч от селцето Лихтенщайн, извира река Ехац, с дължина 23 km и десен приток на Некар. В най-високата част на долината на река Ехац е построен приказният замък Лихтенщайн, родово имение на херцозите Урах.

Градове[редактиране | редактиране на кода]

Тюбинген

Ройтлинген