Шейновец

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Шейновец
Връх Шейновец сниман от село Дъбовец
Връх Шейновец сниман от село Дъбовец
Bulgaria Haskovo Province relief location map.jpg
41.7158° с. ш. 26.0292° и. д.
Местоположение на картата на България Област Хасково
Общи данни
МестоположениеЛюбимец, България
Част отРодопи
Надм. височина703,6 m
Шейновец в Общомедия

Шейновец е връх, който се намира в източния дял на Родопите, на територията на община Любимец, североизточно от с. Вълче поле, община Любимец и югозападно от с. Мезек, община Свиленград, в близост до българо-гръцката граница. Надморска височината – 703,6 m. Върхът е известен сред местното население още с турското си име Курт кале – в превод „вълчата крепост“.

Паметникът на връх Шейновец

Тук на 5 октомври 1912 г. става първото сражение в Балканската война. В него загиват 14 от охраняващите котата войници от 30-и Шейновски полк, дал името на върха. На самия връх има издигнат паметник в памет на загиналите. Днес на върха се издига телевизионна кула с височина над 100 метра, която се забелязва отдалече. При хубаво и ясно време от върха се вижда Бяло море в Гърция. До самия връх може да се стигне с автомобил като се мине през село Мезек. Пътят е в добро състояние, единственият му недостатък е, че на места е стръмен и доста тесен.

Недалеч от него в югоизточна посока се намира връх Сарабурун, в подножието на който през 1952 се е провело най-голямото сражение в историята на Гранични войски между граничари и диверсантска група, опитваща се да премине в Гърция. В сражението групата е унищожена, но трима граничари: мл. сержант Асен Илиев, ефр. Георги Стоименов и редник Стоил Косовски – загиват.