Шкипче

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Западната фасада на „двореца“ в Шкипче
Южната фасада на „двореца“ в Шкипче

Шкипче (Xkipché) са руини на неголям град на маите от посткласическия период. Напират се в мексиканския щат Юкатан, на 9 км югозападно от Ушмал. Градът е изграден в архитектурния стил „Пуук“ (стил в архитектурата на древните маи, кръстен на хълмовете в Северен Юкатан).

Градът за пръв път е описан от Теоберт Малер (Teobert Maler), който през 1893 г. в продължение на няколко часа фотографира централната двуетажна сграда. Сградата е определена като „дворец“. През 1986 г. мексиканска археологическа експедиция разкопава паметника, а през 1989 г. се разчиства и път, който достига до него. В периода 1991 -2003 г. в Шкипче се правят разкопки от екип археолози от Бонския университет, под ръководството на Ханс Прем (Hanns J. Prem). Достъпът на туристи до разкопките е забранен.

Двуетажният „дворец“ в Шкипче многократно е променян и преустрояван. Части от сградата датират от началото на стилът „Пуук“ (около 670 г.), а други части са в ранен стил „малки колони“ (около 770 г.). Предполага се че по времето на стил „Ушмал“ (около 900 г.) започнала нова голяма реконструкция на сградата, която така и не била завършена.

Литература[редактиране | редактиране на кода]

  • Markus Reindel: Xkipché, eine Maya-Siedlung im nördlichen Yucatán, Mexiko. In: Beiträge zur Allgemeinen und Vergleichenden Archäologie 17, 1997. S. 177—250.
  • Hanns J. Prem: Xkipché: I. El asentamiento. México. Instituto Nacional de Antropología e Historia 2003. ISBN 970-35-0049-8