Щъркели

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Емблема за пояснителна страница Вижте пояснителната страница за други значения на Щъркели.

Щъркели
Maguari Stork (Ciconia maguari).jpg
Ciconia maguari
Ciconia ciconia at the hamburg zoo.JPG
Класификация
царство: Animalia Животни
тип: Chordata Хордови
клас: Aves Птици
разред: Ciconiiformes Щъркелоподобни
семейство: Ciconiidae Щъркелови
род: Ciconia Щъркели
Научно наименование
Уикивидове Ciconia
Brisson, 1760 г.
Синоними
Xenorhynchus
Видове
Щъркели в Общомедия

Щъркели (Ciconia) е таксономичен род птици от разред Щъркелоподобни. Представен е от 7 вида като 6 от тях са представители на Стария свят. Само видът Ciconia maguari обитава Южна Америка. Фосилните находки обаче показват, че в миналото видовото разнообразие на представителите на рода е било по-голямо в Америка от това в континентите на Източното полукълбо.

Птиците от рода са сравнително едри, около един метър високи, размах на крилете около 180 cm имат сравнително дълга и тънка човка. За разлика от представителите на други родствени родове щъркелови птици тези от род Ciconia се характеризират с голямо разнообразие на оцветяването на перушината. Младите птици имат кафеникав оттенък на тъмната част от оперението, който постепенно преминава в черен с напредване на възрастта.

Щъркелите живеят предимно в колонии, а доста често представителите на двата пола образуват трайни двойки. Строят огромни гнезда по дърветата, с изключение на южноамериканския вид, който гнезди на земята. Поне три вида са синантропни и строят гнездата си в близост до хората и дори върху техните домове. Белият щъркел е символ на няколко европейски страни и е птица, която още от древността влиза във фолклора и културата на местните народи. Снасят средно по 4-5 яйца и отглеждат по едно поколение годишно. Птиците не издават особени звуци с изключение н малките, които писукат. Най-характерен звук при тях е тракането с клюна, което е особено изявено при белите щъркели.

Птиците се хранят с жаби, насекоми, червеи, млади птици, гущери и гризачи. Летят с изправена шия. Някои от видовете са мигриращи като прелетите им се извършват благодарение на топлите въздушни течения.

Класификация[редактиране | редактиране на кода]

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]