Ювенал

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Jump to navigation Jump to search
Емблема за пояснителна страница Вижте пояснителната страница за други значения на Ювенал.

Децим Юний Ювенал
Decimus Iunius Iuvenalis
древноримски поет сатирик
Увенчаването на Ювенал с лавров венец, фронтиспис от изданието на Сатирите му в превод на Джон Драйдън, 1711 г.
Увенчаването на Ювенал с лавров венец, фронтиспис от изданието на Сатирите му в превод на Джон Драйдън, 1711 г.

Роден
50-те години
Починал
Литература
Жанрове сатира
Ювенал в Общомедия

Децим Юний Ювенал (на латински: Decimus Iunius Iuvenalis) е един от най-известните римски поети сатирици. Особено популярен през Ренесанса.

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Гравюрен портрет на Ювенал от Нюрнбергските хроники, 15. век

Не са много сведенията за Ювенал. По всяка вероятност е роден в италианското градче Аквино през първите години от управлението на Нерон. Ако се съди по творбите му, е получил много добро образование, което пък предполага, че е бил роден в заможно семейство. Ювенал учи в Рим за четец декламатор. Заемал е висока длъжност в местното самоуправление. Бил е клиент на забогатял освободен роб от Рим. Дълго живее в провинции на империята. Предполага се, че е изпаднал в немилост при някой от императорите и е изпратен в изгнание или по-вероятно, нежелаейки да напусне Италия, е заминал за пограничен район. Своите сатири започва на пише и публикува по времето на император Траян (100 г. сл. Хр.)

Творчество[редактиране | редактиране на кода]

До нас са достигнали 16, богати със сентенции негови сатири, с остри нападки срещу експлоатацията на римските провинции, жестокото отношение към робите и алчността на римската олигархия, срещу социалната несправедливост, в хекзаметри. Те са разделени на 5 книги (1 – 5; 6; 7 – 9; 10 – 12; 13 – 16). Хронологията им е приблизително следната: I книга – между 100 и 115 г., II – между 116 и 117 г., III – между 118 и 120 г., IV – между 121 и 127 г., V – след 128 г. и при всички случаи до 131132 г. Около последната дата Ювенал вероятно умира.

Негови любими похвати за използването на хипербола, както и риторичните въпроси. Основната идея на неговата сатира е протест срещу властта на парите. Според него заради богатства в Рим стават ужасни престъпления. Много сентенции на Ювенал са станали крилати фрази – „Хляб и зрелища“, „Здрав дух в здраво тяло“ и др.

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]

Уикицитат
Уикицитат съдържа колекция от цитати от/за