Ювенал

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Емблема за пояснителна страница Вижте пояснителната страница за други значения на Ювенал.

Децим Юний Ювенал
Juvenalcrowned.gif
древноримски поет-сатирик
Роден ок. 60 г.
Починал ок. 131 г.
Децим Юний Ювенал в Общомедия

Децим Юний Ювенал (Decimus Iunius Iuvenalis) е един от най-известните римски поети — сатирици. Не са много сведенията за Ювенал. По всяка вероятност е роден в италианското градче Аквина през първите години от управлението на Нерон. Ако се съди по творбите му, е получил много добро образование, което пък предполага, че е бил роден в заможно семейство. Ювенал учи в Рим за четец-декламатор. Заемал е висока длъжност в местното самоуправление. Бил е клиент на забогатял освободен роб от Рим. Дълго живее в провинции на империята. Особено популярен през Ренесанса. Предполага се, че е изпаднал в немилост при някой от императорите и е изпратен в изгнание или по-вероятно, нежелаейки да напусне Италия, е заминал за пограничен район. Своите сатири започва на пише и публикува по времето на император Траян ( 100 г.сл.Хр.)

До нас са достигнали 16, богати със сентенции негови сатири, с остри нападки срещу експоатацията на римските провинции, жестокото отношение към робите и алчността на римската олигархия, срещу социалната несправедливост, в хекзаметри. Те са разделени на 5 книги (1 — 5; 6; 7 — 9; 10 — 12; 13 — 16). Хронологията им е приблизително следната: I книга  — между 100115 г., II между 116117 г., III между 118120 г., IV между 121127 г., V след 128 г. и при всички случаи до 131132 г. Около последната дата Ювенал вероятно умира.

Негови любими похвати за използването на хипербола, както и риторичните въпроси. Основната идея на неговата сатира е протест срещу властта на парите. Според него заради богатства в Рим стават ужасни престъпления. Много сентенции на Ювенал са станали крилати фрази - "Хляб и зрелища", "Здрав дух в здраво тяло" и др.

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]

Уикицитат
Уикицитат съдържа колекция от цитати от/за