Ювенал

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Вижте пояснителната страница за други личности с името Ювенал.

Децим Юний Ювенал
Decimus Iunius Iuvenalis
древноримски поет сатирик
Увенчаването на Ювенал с лавров венец, фронтиспис от изданието на Сатирите му в превод на Джон Драйдън, 1711 г.
Увенчаването на Ювенал с лавров венец, фронтиспис от изданието на Сатирите му в превод на Джон Драйдън, 1711 г.

Роден
55 г.
Починал
II век (55 г.)
Рим, Римска империя
Литература
Жанровесатира
Децим Юний Ювенал в Общомедия

Децим Юний Ювенал (на латински: Decimus Iunius Iuvenalis) е един от най-известните римски поети сатирици. Особено популярен през Ренесанса.

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Гравюрен портрет на Ювенал от Нюрнбергските хроники, 15 век

Не са много сведенията за Ювенал. По всяка вероятност е роден в италианското градче Аквино през първите години от управлението на Нерон. Ако се съди по творбите му, е получил много добро образование, което предполага, че е бил роден в заможно семейство. Ювенал учи в Рим за четец декламатор. Заемал е висока длъжност в местното самоуправление. Бил е клиент на забогатял освободен роб от Рим. Дълго живее в провинции на империята. Предполага се, че е изпаднал в немилост при някой от императорите и е изпратен в изгнание или по-вероятно, не желаейки да напусне Италия, е заминал за пограничен район. Своите сатири започва на пише и публикува по времето на император Траян (100 г. сл. Хр.)

Творчество[редактиране | редактиране на кода]

До нас са достигнали 16, богати със сентенции негови сатири, с остри нападки срещу експлоатацията на римските провинции, жестокото отношение към робите и алчността на римската олигархия, срещу социалната несправедливост, в хекзаметри. Те са разделени на 5 книги (1 – 5; 6; 7 – 9; 10 – 12; 13 – 16). Хронологията им е приблизително следната: I книга – между 100 и 115 г., II – между 116 и 117 г., III – между 118 и 120 г., IV – между 121 и 127 г., V – след 128 г. и при всички случаи до 131132 г. Около последната дата Ювенал вероятно умира.

Негови любими похвати са използването на хипербола, както и риторичните въпроси. Основната идея на неговата сатира е протест срещу властта на парите. Според него заради богатства в Рим стават ужасни престъпления. Много сентенции на Ювенал са станали крилати фрази – „Хляб и зрелища“, „Здрав дух в здраво тяло“ и др.

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]

Уикицитат
Уикицитат
Уикицитат съдържа колекция от цитати от/за