Юлия Попвасилева

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Юлия Попвасилева
българска писателка
Родена
Юлия Георгиева Бояджиева
Починала
2006 г. (92 г.)
ПогребанаЦентрални софийски гробища, София, Република България

Учила вСофийски университет
Семейство
Братя/сестриСтоян Бояджиев

Юлия Георгиева Попвасилева по баща Бояджиева е българска писателка от Македония.[1]

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Попвасилева е родена през септември 1913 година в София в българско семейство, което през юли същата година е избягало от опожареното от гръцки войски валовищко село Долни Порой, Егейска Македония.[2][1] Сестра е на общественика Стоян Бояджиев. Учи във френския пансион „Свети Йосиф“ в столицата и романска филология в Софийския университет. Преподава френски език в читалищата „Алеко Константинов“ и „Антон Страшимиров“, в Школата за подготовка на кадри за чужбина на Министерството на външната търговия и в Центъра за изучаване на чужди езици в София.[3] Издала е в съавторство два учебника по френски език и е публикувала множество преводни материали от френски под псевдонима Ю. Валон. Дълги години е сътрудник на вестник „Ехо“, където публикува множество пътеписи от пътуванията си в страната и в чужбина.

Попвасилева е авторка на няколко книги на македонска тематика, които пише въз основа на спомените на майка си, Мария Бояджиева, бежанка от Егейска Македония. В 1988 година издава книгата със спомени за Долни Порой „Порой“,[4] спечелила литературна награда на конкурс, организиран в Благоевград през 1979 година по повод годишнините на Илинденското и Кресненско-Разложкото въстание, която през 1995 година е преиздадена като „Спомени от бежанските години“.[5] В 2001 година издава „Македонска орис“, четвърта книга от поредицата за Долни Порой след „Порой“, „Неволи“ и „Замогване“. В същата 2001 година издава и „Плетеното куфарче“.[6]

Умира в София в 2006 година.[1]

Бележки[редактиране | редактиране на кода]

  1. а б в Парцел 44 // София помни. Посетен на 6 март 2016.
  2. Юлия Попвасилева – „Спомени от бежанските години“, София, 1995 година // Библиотека „Струмски“. Посетен на 6 март 2016.
  3. Попвасилева, Юлия. Македонска орис. София, Издателско ателие „Аб“, 2001. с. задна корица.
  4. Попвасилева, Юлия. Порой. Варна, Книгоиздателство „Георги Бакалов“, 1995. Посетен на 6 март 2016.
  5. Попвасилева, Юлия. Спомени от бежанските години. София, Книжарница „Македония“, 1995.
  6. Юлия. Попвасилева. София, Издателско ателие „Аб“, 2001.