Юл Антоний

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Юл Антоний
римски политик
Роден
Починал
Семейство
Баща Марк Антоний
Майка Фулвия
Братя/сестри Антония Млада
Антония Старша
Клодия Пулхерия
Клеопатра Селена
Антония
Марк Антоний Антил
Птолемей Филаделф
Александър Хелиос
Публий Клавдий Пулхер
Съпруга Клавдия Марцела Старша
Деца Юла Антония
Луций Антоний
Антоний (внук на Марк Антоний)
Юл Антоний в Общомедия

Юл Антоний (на латински: Iullus Antonius; * 45 пр.н.е.; † 2 пр.н.е.) е младият син на римския политик и генерал Марк Антоний и неговата трета съпруга Фулвия. Познат е като любовник на Августовата дъщеря Юлия.

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Юл е роден една година по-рано от убийството на Юлий Цезар. След смъртта на майка му през 40 пр.н.е. Юл Антоний е гледан от мащехата му Октавия Младша. Той остава при нея, когато Антоний я изоставя заради Клеопатра и затова не е убит през 30 пр.н.е. като по-големия му брат Марк Антоний Антил по заповед на Октавиан (по-късния Август).

Юл Антоний се жени през 21 пр.н.е. за дъщерята на Октавия Клавдия Марцела Старша, от която Марк Випсаний Агрипа се развежда, за да се ожени по заповед на Август за Юлия. Юл и Клавдия имат два сина Луций Антоний и Гай Антоний и една дъщеря Юла Антония.

Юл Антоний служи през 13 пр.н.е. като претор и е приет в колега на авгурите. През 10 пр.н.е. става консул. През 7/6 пр.н.е. е проконсул на провинция Азия.

По това време той започва връзка с Юлия, която е в трети брак с Тиберий много нещастна. През 2 пр.н.е. Август разбира за аферата и праща дъщеря си заради изневяра в изгнание, а нейния любовник съди за предателство.