Направо към съдържанието

Луций Волузий Сатурнин (консул 12 пр.н.е.)

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Вижте пояснителната страница за други личности с името Луций Волузий Сатурнин.

Луций Волузий Сатурнин
римски политик
Роден
60 г. пр.н.е.
Починал
20 г. (79 г.)
Семейство
БащаКвинт Волузий
СъпругаНония Пола
ДецаЛуций Волузий Сатурнин
Волузия Сатурнина
Луций Волузий Сатурнин в Общомедия

Луций Волузий Сатурнин (на латински: Lucius Volusius Saturninus; * 60 пр.н.е.; † 20 г.) е политик и сенатор на ранната Римска империя.

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Произлиза от старата преторска фамилия Волузии. Баща му е Квинт Волузий, който е префект в Киликия и служел на Цицерон. Неговата сестра Волузия Сатурнина е майка на Лолия Павлина, която е третата съпруга на Калигула и на Лолия Сатурнина, която е съпруга на Децим Валерий Азиатик (консул 35 и 46 г.). Двете сестри са прочути с красотата и грацията си.

През 12 пр.н.е. Сатурнин е суфектконсул.[1] Между 11 пр.н.е. и 2 г. (може би 7/6 пр.н.е.) Сатурнин е проконсул на провинция Африка, след това през 4/5 г. е легат на провинция Сирия.

Фамилия[редактиране | редактиране на кода]

Сатурнин е женен за Нония Пола, която е от фамилията Нонии, клон Нонии Аспренат, и е близка роднина на Тиберий. Баща е на Луций Волузий Сатурнин, който е суфектконсул през 3 г. и се ползвал с много добро име.

Литература[редактиране | редактиране на кода]

  • Bengt E. Thomasson, Fasti Africani, Senatorische und ritterliche Ämter in den römischen Provinzen Nordafrikas von Augustus bis Diokletian, Paul Aströms Förlag, Stockholm 1996, S. 23, P 9. ISBN 91-7042-153-6.
  • Prosopographia Imperii Romani, PIR 1, V 660

Източници[редактиране | редактиране на кода]