Луций Волузий Сатурнин (консул 12 пр.н.е.)

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Jump to navigation Jump to search
Емблема за пояснителна страница Вижте пояснителната страница за други значения на Луций Волузий Сатурнин.

Луций Волузий Сатурнин (на латински: Lucius Volusius Saturninus; * 60 пр.н.е.; † 20 г.) е политик и сенатор на ранната Римска империя.

Произлиза от старата преторска фамилия Волузии. Баща му е Квинт Волузий, който е префект в Киликия и служел на Цицерон. Неговата сестра Волузия Сатурнина е майка на Лолия Павлина, която е третата съпруга на Калигула и на Лолия Сатурнина, която е съпруга на Децим Валерий Азиатик (консул 35 и 46 г.). Двете сестри са прочути с красотата и грацията си.

През 12 пр.н.е. Сатурнин е суфектконсул. [1] Между 11 пр..н.е. и 2 г. (може би 7/6 пр.н.е.) Сатурнин е проконсул на провиция Африка, след това през 4/5 г. е легат на провинция Сирия.

Сатурнин е женен за Нония Пола, която е от фамилията Нонии, клон Нонии Аспренат и е близка роднина на Тиберий. Сатурнин е баща на Луций Волузий Сатурнин, който е суфектконсул през 3 г. и се ползвал с много добро име.

Литература[редактиране | редактиране на кода]

  • Bengt E. Thomasson, Fasti Africani, Senatorische und ritterliche Ämter in den römischen Provinzen Nordafrikas von Augustus bis Diokletian, Paul Aströms Förlag, Stockholm 1996, S. 23, P 9. ISBN 91-7042-153-6.
  • Prosopographia Imperii Romani, PIR 1, V 660

Източници[редактиране | редактиране на кода]