Луций Волузий Сатурнин (консул 12 пр.н.е.)

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Емблема за пояснителна страница Вижте пояснителната страница за други личности с името Луций Волузий Сатурнин.

Луций Волузий Сатурнин (на латински: Lucius Volusius Saturninus; * 60 пр.н.е.; † 20 г.) е политик и сенатор на ранната Римска империя.

Произлиза от старата преторска фамилия Волузии. Баща му е Квинт Волузий, който е префект в Киликия и служел на Цицерон. Неговата сестра Волузия Сатурнина е майка на Лолия Павлина, която е третата съпруга на Калигула и на Лолия Сатурнина, която е съпруга на Децим Валерий Азиатик (консул 35 и 46 г.). Двете сестри са прочути с красотата и грацията си.

През 12 пр.н.е. Сатурнин е суфектконсул. [1] Между 11 пр.н.е. и 2 г. (може би 7/6 пр.н.е.) Сатурнин е проконсул на провинция Африка, след това през 4/5 г. е легат на провинция Сирия.

Сатурнин е женен за Нония Пола, която е от фамилията Нонии, клон Нонии Аспренат и е близка роднина на Тиберий. Сатурнин е баща на Луций Волузий Сатурнин, който е суфектконсул през 3 г. и се ползвал с много добро име.

Литература[редактиране | редактиране на кода]

  • Bengt E. Thomasson, Fasti Africani, Senatorische und ritterliche Ämter in den römischen Provinzen Nordafrikas von Augustus bis Diokletian, Paul Aströms Förlag, Stockholm 1996, S. 23, P 9. ISBN 91-7042-153-6.
  • Prosopographia Imperii Romani, PIR 1, V 660

Източници[редактиране | редактиране на кода]