Децим Валерий Азиатик

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Емблема за пояснителна страница Вижте пояснителната страница за други личности с името Децим Валерий Азиатик.

Децим Валерий Азиатик (на латински: Decimus Valerius Asiaticus; * 5 пр.н.е.; † 47 г.) е политик и сенатор на ранната Римска империя. Произлиза от фамилията Валерии от Виен в Нарбонска Галия [1] и е homo novus.

Той е първият римлянин от Виен, който става през 35 г. суфектконсул. Неговият колега е Авъл Габиний Секунд. Азиатик е приятел с Калигула, но когато го обижда, той дава идеята за неговото убийство. Неговият съ-заговорник Луций Аний Винициан обаче пречи на Азиатик да вземе властта в свои ръце. [2] Новият император Клавдий го взема 43 г. в своя ръководен щаб в британския си поход като comes. [3]

През 46 г. Азиатик става за втори път консул заедно с Марк Юний Силан Торкват.

През 47 г. Валерия Месалина го обнвинява за изневяра с Попея Сабина Старша и чрез Публий Суилий Руф му прави процес. След присъдата той си разрязва вените.

Той е женен за Лолия Сатурнина, дъщеря на суфектконсул Марк Лолий Павлин Младши, сестра на Лолия Павлина (третата съпруга на император Калигула). Двамата имат син Децим Валерий Азиатик, който се жени за Галерия Вителия, дъщерята на император Вителий и е номиниран за суфектконсул 69 г., но умира преди да встъпи в длъжност и има син Децим Валерий Азиатик Сатурнин (суфектконсул 94 г., консул 125 г.).

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. Тацит, Annalen 11,1,2.
  2. Дион Касий, Römische Geschichte 59, 30, 2.
  3. Тацит, Annalen 11,3,1.