Марк Валерий Месала Барбат

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Емблема за пояснителна страница Вижте пояснителната страница за други личности с името Марк Валерий Месала.

Марк Валерий Месала Барбат
Роден
Починал
Семейство
Баща Марк Валерий Месала Барбат Апиан
Майка Клавдия Марцела Младша
Братя/сестри Клавдия Пулхра
Павел Емилий Регил
Съпруга Домиция Лепида
Деца Валерия Месалина
Марк Валерий Месала Корвин

Марк Валерий Месала Барбат или Марк Валерий Месала Месалин (Marcus Valerius Messalla Messallinus или Marcus Valerius Messalla Barbatus; 11 пр.н.е. – 20/21 г.) e консул на ранната Римска империя. Той е баща на римската императрица Валерия Месалина, третата съпруга на император Клавдий.

Той е син на Марк Валерий Месала Месалин (консул 3 пр.н.е.) и Клавдия Марцела Младша, племенница на Август. Той е внук по бащина линия на големия оратор Марк Валерий Месала Корвин (консул 31 пр.н.е.) и Калпурния, дъщеря на Марк Калпурний Бибул, a по майчина линия на Гай Клавдий Марцел Младши и Октавия Младша, по-голямата сестра на Август.

Той е брат на Валерия (* 10 пр.н.е.), която се омъжва за Луций Випстан Гал (претор 17 г.) и половин брат на Клавдия Пулхра (* 12 пр.н.е.), която се омъжва за Публий Квинтилий Вар.

През 20 г. той е консул заедно с Марк Аврелий Кота Максим Месалин.[1]

Марк се жени за своята половин първа братовчедка Домиция Лепида Младша, дъщеря на Луций Домиций Ахенобарб (консул 16 пр.н.е.) и Антония Старша.[2] и е баща на Марк Валерий Месала Корвин (консул 58 г.) и на римската императрица Валерия Месалина, третата съпруга на император Клавдий.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. Тацит, Annales III 2.
  2. PIR1 V 88; Светоний, „Животът на Клавдий“, 26.29.