Авъл Плавций

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Емблема за пояснителна страница Вижте пояснителната страница за други личности с името Авъл Плавций.

Авъл Плавций (на латински: Aulus Plautius) e политик, сенатор и военен на ранната Римска империя и завоевател на Британия и първият управител на новата провинция от 43 до 47 г.

Авъл Плавций е син на Авъл Плавций (суфектконсул 1 пр.н.е.) и Вителия, далечна леля на император Вителий. Неговата по-далечна леля Ургулания e приятелка със съпругата на императора Ливия Друзила. Авъл Плавций е брат на Квинт Плавций (консул 36 г. и баща на Плавций Латеран), и на Плавция, която е съпруга на Публий Петроний и майка на Петрония и Тит Петроний Арбитер и на Публий Петроний Турпилиан (консул 61 г.).

През 29 г. Плавций става суфектконсул заедно с Луций Ноний Аспренат. От 36 или 39 до 42 г. Плавций е управител на провинция Панония. 43 г. по нареждане на Клавдий Плавций води войска от четири легиона и завоюва Британия.[1][2] Плавций става първият управител на новата провинция и през 47 г. се връща в Рим, където празнува овация.[3]

Съпругата му Помпония Грецина, дъщеря на Публий Помпоний Грецин (суфектконсул 16 г.) и Асиния, е обвинена през 57 г. за „чуждо суеверие“. Плавций я защитава успешно пред домашния съд. Вероятно Помпония е била привърженичка на християнството.

Литература[редактиране | редактиране на кода]

  • Prosopographia Imperii Romani (PIR ²), P 457

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. Тацит, Agricola. 14
  2. Дион Касий, Roman History 60:30.2
  3. Дион Касий. Римска история, книга 61:30.2. // penelope.uchicago.edu. Посетен на 28 февруари 2014.