Ливия

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Вижте пояснителната страница за други личности с името Ливия Друза.

Ливия
Livia Drusilla
римска императрица
Родена
30 януари 59 г. пр.н.е.
Починала
ПогребанаМавзолей на Август, Рим, Италия
Управление
Период38 пр.н.е.29
ПредшественикСкрибония
НаследникЛивия Орестила
Семейство
РодЮлиево-Клавдиева династия, Юлии Цезари
БащаМарк Ливий Друз Клавдиан
МайкаАлфидия
Братя/сестриМарк Ливий Друз Либон
СъпругТиберий Нерон (43 пр.н.е. – 38 пр.н.е.)
Октавиан Август (38 пр.н.е. – 17 август 14)
ДецаТиберий
Нерон Клавдий Друз
Ливия в Общомедия

Ливия Друзила, след 14 г. Юлия Августа или Ливия Августа (на латински: Livia Drusilla, Julia Augusta, Livia Augusta; * 30 януари или 28 септември 58 пр.н.е., Рим; † 29, Рим) е римска императрица, съпруга на император Октавиан Август (38 пр.н.е. – 14), майка на император Тиберий, баба на император Клавдий, прабаба на император Калигула, и прапрабаба на император Нерон. Обожествена е от император Клавдий. Ливия Друзила е най-могъщата и почитана жена в цялата история на Древен Рим.

Произход[редактиране | редактиране на кода]

Ливия Друзила

Ливия е родена на 30 януари или 28 септември 58 пр.н.е. в семейството на Марк Ливий Друз Клавдиан и неговата жена Алфидия, дъщеря на Марк Алфидий Луркон от плебейското съсловие, трибун през 61 пр.н.е. По всяка вероятност е била втора дъщеря в семейството.

Брак с Тиберий Нерон[редактиране | редактиране на кода]

През 42 пр.н.е. я дават за жена на Тиберий Клавдий Нерон, който към този момент е на 43 години. Нейните баща и мъж вземат страната на убийците на Юлий Цезар – Марк Юний Брут и Гай Касий Лонгин, и воюват срещу Октавиан по време на Гражданската война на либераторите. След битката при Филипи нейният баща е принуден да се самоубие. Мъжът ѝ продължава да заема позиция срещу Октавиан, като в началото е на страната на Секст Помпей, след това на Марк Антоний и брат му Луций Антоний. През 40 пр.н.е. семейството е принудено да бяга от Рим, опасявайки се от проскрипции и преследване от страна на Октавиан. В началото Тиберий и Ливия се запътват към Сицилия, но после са принудени да търсят убежище в Гърция, вече с малко дете на ръце.

През 39 пр.н.е. Октавиан провъзгласява аминистия и Ливия и мъжът ѝ се връщат в Рим. По това време Ливия е бременна с втория си син Нерон Друз, който се ражда в началото на 38 пр.н.е. Имало е слухове, че той е син на Октавиан, а не на Тиберий Клавдий.

Брак с Октавиан Август[редактиране | редактиране на кода]

Легендата гласи, че Октавиан се влюбил в Ливия от пръв поглед, още когато му е представена през 39 пр.н.е. Така или иначе, той се развежда с втората си жена Скрибония в същия ден, когато тя му ражда дете – Юлия Старша. И Тиберий Клавдий е принуден да се разведе с Ливия, която по това време е бременна в 6-ия месец.

На 14 януари Ливия ражда син, а на 17 януари, пренебрегвайки всички традиционни условности (римляните не са можели да се женят в определен срок след развода си) Октавиан и Ливия се женят. На сватбата присъства и нейният бивш мъж, като баща на децата ѝ. При сватбата Ливия е на 19 години, а Октавиан на 24.

Римска императрица[редактиране | редактиране на кода]

Монета с Ливия Августа
Римски имперски династии
Юлиево-Клавдиева династия
Хронология
Октавиан 27 пр.н.е.14 от н.е.
Тиберий 14 от н.е.37 от н.е.
Калигула 37 от н.е.41 от н.е.
Клавдий 41 от н.е.55 от н.е.
Нерон 55 от н.е.68 от н.е.
Семейства
Юлии
Клавдии
Родословно дърво на Юлиево-Клавдиевата династия
Категория:Юлиево-Клавдиева династия
Последователност
Предходна
Римска република
Следва
Година на Четиримата императори

След самоубийството на Марк Антоний, Октавиан, приемайки името Цезар Август, става едноличен владетел на страната. Ливия винаги е вземала голямо участие в държавните дела и е изпълнявала ролята на съветник и помощник на Август. През 35 пр.н.е., когато Август ѝ дава право самостоятелно да се разпорежда с финансите и да има свои клиенти, тя все още активно се занимава с политика, въвеждайки в политиката достойни според мнението ѝ хора. За своята политическа кариера са ѝ били задължени много хора, вкл. бъдещия император Галба, и неговия баща Отон.

Тъй като от брака ѝ с Август нямат деца, а единственото родно дете на императора е Юлия Старша, Ливия се стреми да обезпечи с власт своите деца. Тиберий става трети съпруг на своята доведена сестра Юлия (през 11 пр.н.е.), а Друз се жени за любимата племенница на императора Антония Младша. През 4 г. Август признава Тиберий като свой наследник.

Домогвайки се до висши постове и блестящо бъдеще за децата си, Ливия се старае с всички сили да обезпечи техните позиции. Така започвайки от 23 пр.н.е. един след друг умират или са убити всички, които са могли да претендират за права върху престола:

Тацит директно казва, че смъртта на тези хора лежи на съвестта на Ливия, която по този начин разчиства място за своите деца.[1] Същото казва и Дион Касий.[2] Само Светоний не говори за участие на Ливия в тяхната смърт, но казва, че Август е избрал за свой наследник Тиберий поради простата причина, че повече достойни кандидатури нямало. Дион в своите подозрения отива още по-далеч, твърдейки, че Ливия е отровила и самия Август през 14 г. Но това не е потвърдено нито от Светоний, нито от Тацит.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. Тацит, Анали, 1.3, 1.6
  2. Дион Касий, 53.33.4, 55.10A, 55.32; 57.3.6

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]