Луций Сей Туберон

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Луций Сей Туберон
Lucius Seius Tubero
римски политик
Роден
25 г. пр.н.е.
Починал
неизв. (24 г.)
Семейство
БащаЛуций Сей Страбон, Квинт Елий Туберон
Братя/сестриЛуций Елий Сеян
Секст Елий Кат

Луций Сей Туберон (на латински: Lucius Seius Tubero) e политик и сенатор на ранната Римска империя.

През 18 г. консули са Тиберий през януари (III) и Германик от януари до август (II). Луций Сей Туберон е от 1 февруари до юли 18 г. суфектконсул [1] заедно с Марк Ливиней Регул през май-юли.

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Туберон е син на преториански префект Луций Сей Страбон и първата му съпруга Елия, дъщеря на Квинт Елий Туберон.[2] Така фамилията Сеии се сродява с фамилията Елии. Брат е на Луций Елий Сеян (от втория брак на баща му с Коскония Галита), който е осиновен от Секст Елий Кат и става брат на Елия Петина, втората съпруга на по-късния император Клавдий, която след смъртта на баща си живее при родния му баща и неин роднина Луций Сей Страбон. Туберон е внук по баща на Марк Сей Страбон и Теренция, сестра на Авъл Теренций Варон Мурена.

При Германик Туберон е легат през 16 г. в Германия.[3] На 1 февруари 18 г. Туберон става суфектконсул до края на юли месец. През 24 г., въпреки тежкото му заболяване, е обвинен заедно с Гней Корнелий Лентул Авгур от Вибий Серен за „подбуда на врага и неспокойствие в държавата“. Двамата обаче са обявени за невинни от император Тиберий.[4] След тях суфектконсули стават от август до декември Гай Рубелий Бланд и Марк Випстан Гал също от август до декември.

Литература[редактиране | редактиране на кода]

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. Fasti Capitolini
  2. Adams, 76.
  3. Тацит, Annales II 20,1.
  4. Тацит, Annalen, 4,29,1.

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]