Квинт Марций Барей Соран (консул 52 г.)

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Вижте пояснителната страница за други личности с името Квинт Марций Барей Соран.

Квинт Марций Барей Соран
Quintus Marcius Barea Soranus
римски политик
Роден
Починал
около 65 г.
Семейство
РодМарции
БащаКвинт Марций Барей Соран
СъпругаСервилия Консидия
ДецаМарция Сервилия

Квинт Марций Барей Соран (на латински: Quintus Marcius Barea Soranus; † 65 или 66 г.) e сенатор на Римската империя по времето на Нерон.

Той произлиза от фамилията Марции и е син на Квинт Марций Барей Соран (суфектконсул 34 г.). Соран е женен за Сервилия Консидия, дъщеря на историка Сервилий Нониан и Консидия. Те имат дъщеря Марция Сервилия Сорана. Брат е на Квинт Марций Бареа Сура, който е приятел на бъдещия император Веспасиан. Чичо е на Марция (майка на Улпия Марциана и бъдещия император Траян) и на Марция Фурнила (втора съпруга на бъдещия император Тит, първият син на Веспасиан).

През 52 г. Соран е суфектконсул. Той става (вероятно 61 г.) проконсул на провинция Азия, където е обичан от населението, което води до омразата на император Нерон. Заради приятелството му с Рубелий Плавт (конкурент на император Нерон) и отказа да накаже един град, който не иска да смени статуите си с римски, Соран е даден на съд. Той и дъщеря му Марция Сервилия са обвинени фалшиво от един от главните свидетели, подкупеният свидетел, негов бивш учител, клиент и приятел Публий Егнаций Целер. Осъден е на смърт за обида на императора (crimen laesae maiestatis) през 65 или 66 г. и се самоубива.

Дъщеря му Марция Сервилия Сорана (ок. 40 – 66) става през 37 г. съпруга на Аний Полион, който 65 г. е изгонен по поръчка на римския император Нерон, a тя през 66 г. е осъдена за допитване при магьосници и екзекутирана.

Източници[редактиране | редактиране на кода]