Клодия Пулхерия

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Клодия Пулхерия

Клодия Пулхерия (на латински: Clodia Pulchra) е първата съпруга на Октавиан Август.

Произход[редактиране | редактиране на кода]

Клодия е дъщеря на Публий Клодий Пулхер, народен трибун през 58 пр.н.е. и Фулвия, бъдеща съпруга на Марк Антоний, от нейния първи брак. След смъртта на бащата през 52 пр.н.е., майка ѝ се омъжва за Гай Скрибоний Курион, а след неговата смърт за Марк Антоний. Последният осиновява Клодия и я омъжва за Октавиан, за да затвърди взаимоотношенията си с него.

Брак с Октавиан[редактиране | редактиране на кода]

Съхранена е малко информация за брака на Клодия с Октавиан. Известно е само, че тя е на не повече от 13 години, когато се омъжва, твърде рано дори и по древноримските обичаи. Сватбата е осъществена някъде в периода между 43 пр.н.е. и 41 пр.н.е.. Втората година е по-възможна, защото при първата, Клодия е на възраст по-малка от 12 години.

При развода, Октавиан клетвено уверява Фулвия в писмо, че връща дъщеря ѝ девствена.

Разводът е осъщвествен през 41 пр.н.е., след което Фулвия заедно с Луций Антоний се опълчват на Октавиан, което е причина за началото на Перузинската война.

По-нататъшната съдба на Клодия е неизвестна.

Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното Лиценз за свободна документация на ГНУ Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата „Клодия Пульхра“ в Уикипедия на руски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година — от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница. Вижте източниците на оригиналната статия, състоянието ѝ при превода, и списъка на съавторите.