Ютака Катаяма

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Ютака Катаяма
японски автомобилен дизайнер
Роден
Починал
19 февруари 2015 г. (105 г.)

Ютака Катаяма (на японски език – 片山豊) (рождено име – Ютака Аох, познат и като Mr. K) е бивш японски автомобилен дизайнер и бизнесмен, първият президент на американският филиал на японската автомобилна компания Нисан -Nissan Motor Corporation U.S.A.. Наричан „Бащата на Z-серията“, Катаяма е създал моделите на Датсун/Нисан Z моделите, най-известен от които са моделите Датсун 510 и Датсун 510Z[1].

Кратка биография[редактиране | редактиране на кода]

Ютака е роден в префектура Шидзуока, Япония е второто от четирите деца на местния бизнесмен Асох, чиято фамилия е със широки корени както в Япония, така и в Тайван.

Докато живее в Тайван, младия Ютака се разболява от малария и е изпратен при дядо си по бащина линия, който е богат земевладелец в префектура Саитама, за да се възстановяви и да започне да посещава местно училище. По-късно заминава за САЩ, където представя свои неща, като студент от Университета Кейо, Япония, през 1929 година.

През същите време младият Ютака работи като служител на кораб и помощник-касиер на товарният кораб „Londonmaru“, превозващ товари от сурова коприна към Виктория, Британска Колумбия и Ванкувър. В продължение на четири месеца той пътува из северозападната част на Тихия океан, докато корабът на който пътува натоварен с дървен материал.

През 1935 г. завършва университета, след което започва работа в Нисан. През 1937 г. той се жени за Масако Катаяма, като решава да приеме нейното фамилно име, тъй като има още двама братя в семейството си, познати с името Асох.

През 1939 г., по време на Втората световна война, той е изпратен да надзирава завода на Нисан в Японската марионетна държава Манджоугуо, но по-късно е отзован обратно в Япония през 1941 година. До края на войната, през 1945 г., той отказва да се върне в Манджоугуо. Катаяма по-късно разказва, че благодарение на това си решение оцелява във войната.

Той се завръща в САЩ през 1960 г., когато Нисан го изпраща за да направи проучване на пазара, след което отново се завръща в Япония и убеждава компанията да създаде дъщерна компания в Съединените щати.

През 1970 г. той представя модела Датсун 240Z на управата на Нисан, който компанията първоначално иска да бъде наречен с името „Fairlady“. Напуска Америка през 1975 г. и се завръща в Япония. Той става част от американската „Автомобилна зала на славата“, на 13 октомври 1998 година, най-вече заради създадените от него култови модели Датсун 510 и 240Z. В Японската „Автомобилна зала на славата“ е добавен през 2008 година.

Вижте също[редактиране | редактиране на кода]

Източници[редактиране | редактиране на кода]