Юхан Фалк

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Юхан Фалк
Johan Peter Falck
шведски ботаник
Роден
Починал

Националност Флаг на Швеция Швеция
Образование Университет в Упсала
Научна дейност
Област ботаника
Образование Университет в Упсала
Учил при Карл Линей

Юхан Петер Фалк (на шведски: Johan Peter (Pehr) Falck; на немски: Johann Peter (Pehr) Falck; на руски: Иоганн Петер Фальк) е шведски ботаник и изследовател на руска служба.

Произход и образование (1732 – 1768)[редактиране | редактиране на кода]

Роден е на 26 ноември 1732 година в енория Бродеторп, Вестра Йоталанд, Швеция. Завършва Университета в Упсала със степен доктор по медицина. Изучава биология под ръководството на Карл Линей. Благодарение на Линей е приет в Петербургската академия на науките и е назначен за директор на ботаническата градина.

Изследователска дейност (1768 – 1774)[редактиране | редактиране на кода]

През 1768 – 1774 г. Фалк участва в Академическата експедиция, организирана от Петербургската академия на науките за изучаване на естествено-историческите и етнографски особености на Европейска Русия.

Фалк изследва Средното и Долно Поволжие, Среден и Южен Урал и част от Югозападен Сибир. През есента на 1769 пресича Окско-Донската низина, изследва цялото течение на река Медведица (745 км, ляв приток на Дон), като по този начин пресича централната част на Приволжкото възвишение. Изследва и част от левия бряг на Дон до устието на река Иловля, като след това се придвижва до Астрахан.

През 1770 г. пресича Прикаспийската низина в североизточна посока и изследва река Урал до 54º с.ш. През 1771 извършва експедиция в Югозападен Сибир. През 1772 изследва източните склонове на Среден Урал. През пролетта и лятото на 1773 г. изследва Волга от Казан до Астрахан (над 1500 км) и езерата на запад от Астрахан, между 47 – 48º с.ш., след което се придвижва на югозапад до река Терек и се връща обратно в Астрахан, като по този начин пресича югозападната част на Прикаспийската низина.

В течение на шест години Фалк събира голямо количество материали касаещи главно флората на приуралските степи и бита на киргизите и след неговата смърт те са обработени и систематизирани от Йохан Готлиб Георги и Ерик Лаксман в книгата „Beyträge zur topographischen Kenntniss des Russischen Reichs“ (Вклады к топографическому знанию Российскаяа империя). St. Petersburg: gedruckt bey der Kayserl. Akademie der Wissenschaften, 1785 – 1786. Тома 1 – 3, която излиза на немски език и е придружена с рисунки и карти.

Смърт (1774)[редактиране | редактиране на кода]

На 31 март 1774 г. по време на хипохондричен припадък Фалк се застрелва в Казан.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  • Магидович, И. П., История открытия и исследования Европы, М., 1970, стр. 255 – 257.
Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното Лиценз за свободна документация на ГНУ Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата „Фальк, Иоганн Петер“ в Уикипедия на руски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година — от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница. Вижте източниците на оригиналната статия, състоянието ѝ при превода и списъка на съавторите.