Юхан Фалк

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Юхан Фалк
Johan Peter Falck
шведски ботаник
Роден
Починал
31 март 1774 г. (41 г.)
Националност Флаг на Швеция Швеция
Научна дейност
Област ботаника
Образование Университет в Упсала
Учил при Карл Линей

Юхан Петер Фалк (на шведски: Johan Peter (Pehr) Falck; на немски: Johann Peter (Pehr) Falck; на руски: Иоганн Петер Фальк) е шведски ботаник и изследовател на руска служба.

Произход и образование (1732 – 1768)[редактиране | редактиране на кода]

Роден е на 26 ноември 1732 година в енория Бродеторп, Вестра Йоталанд, Швеция. Завършва Университета в Упсала със степен доктор по медицина. Изучава биология под ръководството на Карл Линей. Благодарение на Линей е приет в Петербургската академия на науките и е назначен за директор на ботаническата градина.

Изследователска дейност (1768 – 1774)[редактиране | редактиране на кода]

През 1768 – 1774 г. Фалк участва в Академическата експедиция, организирана от Петербургската академия на науките за изучаване на естествено-историческите и етнографски особености на Европейска Русия.

Фалк изследва Средното и Долно Поволжие, Среден и Южен Урал и част от Югозападен Сибир. През есента на 1769 пресича Окско-Донската низина, изследва цялото течение на река Медведица (745 км, ляв приток на Дон), като по този начин пресича централната част на Приволжското възвишение. Изследва и част от левия бряг на Дон до устието на река Иловля, като след това се придвижва до Астрахан.

През 1770 г. пресича Прикаспийската низина в североизточна посока и изследва река Урал до 54º с.ш. През 1771 извършва експедиция в Югозападен Сибир. През 1772 изследва източните склонове на Среден Урал. През пролетта и лятото на 1773 г. изследва Волга от Казан до Астрахан (над 1500 км) и езерата на запад от Астрахан, между 47 – 48º с.ш., след което се придвижва на югозапад до река Терек и се връща обратно в Астрахан, като по този начин пресича югозападната част на Прикаспийската низина.

В течение на шест години Фалк събира голямо количество материали касаещи главно флората на приуралските степи и бита на киргизите и след неговата смърт те са обработени и систематизирани от Йохан Готлиб Георги и Ерик Лаксман в книгата „Beyträge zur topographischen Kenntniss des Russischen Reichs“ (Вклады к топографическому знанию Российскаяа империя). St. Petersburg: gedruckt bey der Kayserl. Akademie der Wissenschaften, 1785 – 1786. Тома 1 – 3, която излиза на немски език и е придружена с рисунки и карти.

Смърт (1774)[редактиране | редактиране на кода]

На 31 март 1774 г. по време на хипохондричен припадък Фалк се застрелва в Казан.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  • Магидович, И. П., История открытия и исследования Европы, М., 1970, стр. 255 – 257.
Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното Лиценз за свободна документация на ГНУ Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата „Фальк, Иоганн Петер“ в Уикипедия на руски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година — от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница. Вижте източниците на оригиналната статия, състоянието ѝ при превода, и списъка на съавторите.