Ю-Ги-О!

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето

„Ю-Ги-О!“ (на английски: Yu-Gi-Oh!; на японски: 遊☆戯☆王 или Yū-Gi-Ō! , буквално „цар на игрите“) е известна японски игра, аниме сериал и манга история създадена от Казуки Такахаши, в която става дума за игра с карти наречена Дуели с чудовища (първоначално известна като „Магия и Магьосници“), в която всеки играч използва карти, за да победи съперниците си. Името Ю-Ги-О идва от японското му значение „Краля на Игрите“.

Анимето сериал „Ю-Ги-О!“[редактиране | редактиране на кода]

Сезон 1 – „Кралството на дуелите“[редактиране | редактиране на кода]

В първия си сезон Ю-Ги-О! разказва за малкия Юги Муто, който сглобява Хилядолетния Пъзел, подарък от дядо. Той, заедно с приятелите си Джоуи Уилър, Теа Гарднър, Тристан Тейлър, Серенити Уилър, Маи Валънтайн и Дюк Девлин побеждава злото, благодарение на Ями Юги, който е духът от пъзела. Хилядолетният пъзел е един от хилядолетните елементи. Ако веднъж човек стане притежател на всички хилядолетни елементи, той контролира земни и небесни сили над всякакво въображение. С общата им и обединена сила може да се спре нашествие на войска от хиляди души, да връщаш духа в законното му тяло (съживяване). Когато той побеждава шампиона Кайба, който държи 3-те синеоки дракона всички научават това. Максимилиян Пегасъс-създателят на картите с чудовища, изиграва малък дуел с Юги и печели, след което използва хилядолетното око за да заключи душата на дядото на Юги в карта. Юги е принуден да спечели турнира в Кралството на дуелите за да му помогне. Приятелят на Юги – Джоуи Уийлър се дуелира също заради наградата от 3 милион долара. Той я иска, за да плати операцията на очите на сестра му – Серенити Уийлър. Накрая на турнира Юги се изправя срещу Джоуи и през сълзи двамата завършват дуела като Юги печели. Дуелът на Юги с Пегасъс е наречен дуел на века Юги и Ями се редуват за да не разбере пегасъс какви карти изваждат и през него Юги припада и Ями довършва играта. Причината за припадъка на Юги е, че Пегасъс пренася и двамата в царството на сенките (The shadow realm).

Малко след това те се запознават с Дюк Девлин, създателя на играта „Подземни зарове с чудовища“. Той не вярва, че Юги е победил Пегасъс честно и го предизвиква на неговата игра. В крайна сметка Юги печели, а Дюк става част от групата.

Сето Кайба получава Обелиск от сестрата на Мерик – Ишизу, а по нататък Юги побеждава един от служителите на Мерик и като награда получава Небесният Дракон Слайфър. Мерик остава само с Ра, който е най-силният от тримата Богове. Първия дуел на кораба на Кайба е срещу Бакура и Юги. Бакура е притежател на хилядолетния пръстен, който е обладан от зъл дух, който иска да събере всичките седем хилядолетни елемента, които са: Хилядолетният Пъзел на Юги, Хилядолетното око на Пегасъс, Хилядолетният пръстен на Бакура, Хилядолетният жезъл на Мерик, Хилядолетната огърлица на Ишизу, Хилядолетният ключ на Шади и Хилядолетната везна.

Бакура остава само с 1200 точки на живот, а Юги е изкарал на полето Слайфър, Злият Бакура се е сменил с добрия и Ями не смее да атакува, но в последния момент Злия Бакура отново се завръща да спаси Бакура защото все още има нужда от него, за да изпълни плана си.

Първия дуел свършва с победа на Юги. Втория дуел е между Одион (слуга на Мерик) и Джоуи. Одион изкарва на полето фалшификат на Крилатия Дракон на Ра. Но при атака на фалшификата светкавица удря и двамата и припадат. Джоуи се изправя пръв и се провъзгласява за победител. Третия дуел е игра на сенките между Маи Валънтайн и Мерик Ищар. Той превръща играта такава на сенки благодарение на хилядолетния си елемент. Там при всяко загубено чудовище тя загубва спомен за един от приятелите си. Мерик побеждава и умът на Маи е изпратен в царството на сенките. Последния дуел е между Кайба и сестрата на Мерик. Към края на дуела Кайба вече е изкарал Обелиска, но не знае, че в него има бомба от карта капан на Ишизу. Но нещо става и хилядолетния жезъл на Мерик светва и показва на Кайба начина да победи. Той изкарва още едно чудовище на полето чрез магическа карта и жертва Обелиска и другото си чудовище, за да изкара Синеокия бял дракон, с който побеждава Ишизу. Така финалистите са Джоуи, Юги, Мерик и Кайба. Втората част на дуела ще се проведе на острова на Корпорация Кайба (КС-Kaiba Corporation).

Но малко преди да стигнат до там, те биват отвлечени от Ноа, синът на осиновителя на Кайба. Той кара всички да влязат в киберсвета му, като на кораба остават само Мерик, Ишизу, Одион и хората на Кайба, както и телата на Бакура и Май. Всички останали (Кайба, Юги, Джоуи, Мокуба, Тристан, Тея, Серенити и Дюк) влизат там и успяват да победят всички врагове.

Турнирът продължава с полуфиналите (Джоуи срещу Мерик и Юги срещу Кайба) На финала остават Юги и Мерик. В дуела си срещу злия Мерик (финален двубой) Ями се среща с голямо предизвикателство – той не може да го победи, без да унищожи и истинския Мерик – използвайки Царството на сенките, злия Мерик е направил така, че когато някой от двамата губи жизнени точки, част от истинския притежател на тялото отива в царството на сенките. Накрая, обаче истинския Мерик успява да вземе контрол над злия, с помощта на Одион и да помогне на Ями да унищожи неговата зла част – той се предава.

Следващия сезон се казва „Пробуждането на Драконите“. В него Ями трябва да се изправи срещу Дарц и DOOM организацията – Рафаел, Валън, Алистър и за негово учудване Маи – тя, заедно с Валън и Рекс се бие срещу Джоуи. Също така идват и трите легендарни дракона Тимеус на Юги, Критиъс на Кайба и Хермос на Джоуи. По този начин най-големите му проблеми остават Рафаел и Уивъл, а също и в края – самия Дарц.

Кайба организира нов турнир, но Зигфрид Лойд/фон Шрьодер иска да си отмъсти за това, че неговата компания е била винаги на второ място след Кайба Корп. Кайба го побеждава, но последният дуел в турнира е между Юги и братът на Зигфрид Лион Уилсън/фон Шрьодер. Въпреки незаконната карта, която Зигфрид е сложил при Лион, Юги печели дуела и турнира...

За сезоните[редактиране | редактиране на кода]

В този аниме сериал съществуват шест сезона. Първият сезон се казва „Кралството на Дуелистите“ (Duelists Kindom). В сезона се разказва за Максимилиан Пегасъс, който търси Хилядолетните Елементи, за да съживи любимата си. Той притежава Хилядолетното Око. Пегасъс организира турнир на своя остров, на който събира всички класни дуелисти. През това време малкият Юги Муто побеждава главния кандидат за шампион, Сето Кайба. Това довежда до отсраняването му от битката за Регионалния шампионат. Организаторът на „Кралството на Дуелистите“ проучва хлапето и открива, че то притежава Хилядолетния Пъзел. Така му дава покана за турнира, както и ръкавица с два чипа. Вторият Сезон се нарича „Бойният Град“ (Battle City). Третият се нарича „Влизане в царството на сенките“(Enter the shadow realm). Четвъртият се нарича „Пробуждането на Драконите“ (Wakeing The Dragons). Петият сезон е „Шампионатът на Корпорация Кайба“ (KC Grandchampionchip). Последният се казва „Залезът на Дуела“ (Dawn Of The Duel).

В сезона Dawn Of The Duel, Ями разбира истинското си име. В епизод 219 той казва следното: „My name was Atem“ (Името ми беше Атем). В епизод 220 дуелът между Юги и Атем започва. Ако Атем спечели ще остане затворен в нашия свят, докато някой друг не сглоби пъзела отново, но ако той загуби от Юги, ще може да се въздигне, да освободи душата си, за да почива в мир. Юги успява да победи божествените карти на Атем в епизод 224. След загубата Атем най-накрая може да се върне при своите близки в отвъдното и да почива в мир. Това много натъжава неговите приятели, както и малкия Юги. Така свършва историята на Великия Фараон на Египет Атем и изгрява зората на новия Крал на Игрите-Юги Муто, това не е краят на анимето, а просто началото на една нова история...

Yu-Gi-Oh GX[редактиране | редактиране на кода]

Yu-Gi-Oh GX се нарича новия сезон от култовата поредица. Според създателите му събитията се развиват десет години след след първите. Главния герой е момче на име Джейдън Юки. Неговата мечта е да стане новия крал на дуелите. Но първо трябва да се присъедини към така наречената Дуелната Академия. В дуелната академия съществуват три групи. Най-слабите дуелисти и новодошлите отиват в Слайфър Червено(Slifer Red). По добрата група е Ра Жълто(Ra Yellow) и най-добрата група е Обелиск Синьо(Obelisk Blue). Всяка група има различни условия на живот: Слайфър Ред живеят в малка къщурка на два етажа и ядат оскъдна храна, която се състои от малко ориз и няколко рибки, но имат страхотен изглед към океана; Ра Жълто живеят в хубава сграда с два дракона на входа, които явно представляват Крилатия дракон на Ра; Обелиск Синьо живеят в огромна сгада и са обсипани с лукс. Ядат първокласна храна и имат достъп до всякакви забавления. Повечето от тези които имат ранг Обелиск Синьо се отнасят презрително към Ра Жълто и към Слайфър Червено. По късно в академията директорът събира седемте най-добри и им разказва за тайнствените карти зверове под академия. Джейдън, Зейн, Алексис, Бастиан, Чаз, д-р Крауър и професор Банър трябва да защитят ключовете срещу Ездачите на сенките (Shadow riders). Джейдън трябва да се изправи срещу седмия ездач, който се оказва професор Банър. След загубата си, Банър умира, а душата му живее с котката му Фараон. Ключовете са взети и силата на свещените зверове е разкрита. Джейдън трябва да се дуелира срещу Кагемару, иначе свещените зверове ще унищожат света. На края на годината най-добрия студент (Зейн) има право да се дуелира срещу един произволно избран студент. Той избира Джейдън и двамата постигат равенство.

На втората учебна година се появява новия студент Хасълбери, Заместник-ректора Жан-луи Бонапарт и професионалния дуелист Астър Феникс със своя загадъчен мениджър Сарториус.

Yu-Gi-Oh 5ds[редактиране | редактиране на кода]

Така се нарича третата част от филмчето. Главен герой е Юсей Фудо. Той и белязаните (singers) Джак Атлас, Кроу Хоган, близнаците Лео и Луна и Акиза Изинки трябва да победят Рекс Гуудуин и Тъмните белязани (Dark singers) и да спасят света.

Във втори сезон се появяват новите злодеи Примо, Лестър и Джейкъб, които са извънземни. Те имат чудовища със сили, които абсорбират синхро чудовищата. Но Юсей, Джак и Кроу ще участват и в „Световното първенство по турбо дуели“.

„Yu-Gi-Oh! Zexal“[редактиране | редактиране на кода]

Четвъртата част на поредицата. Действието се развива около Юма Тсукумо. Той е млад дуелист, който много обича дуелите, но не е особено добър. Един ден, точно на прага на загубата пред него се появява някакво същество наподобяващо дух, на име Астрал. Той веднага се отзовава на помощ и Юма побеждава. Той получава нова карта, която връща спомени на Астрал. Тогава и двамата разбират, че просто е спешно да върнат неговите спомени, за да открият защо се е появил.

Картата, която Юма получава е „Номер 39: Утопия“. „Номерата“ са превъзхождащи чудовища.

Край на разкриващата сюжета част.

В България[редактиране | редактиране на кода]

В България сериалът се излъчва първоначално по bTV през 2004 и 2005 г. като са излъчени първи и втори сезон. Ролите се озвучават от Ася Рачева, Цветан Ватев, Цанко Тасев и Александър Воронов. В няколко епизода от втори сезон Тасев е заместен от Константин Каракостов.

На 19 март 2008 г. започва повторно излъчване по Диема Фемили, всеки делничен ден от 17:00 и с повторение от 06:30, като озвучаващите артисти са сменени. Отново са излъчени само първи и втори сезон. Ролите се озвучават от Елисавета Господинова, Живко Джуранов, Георги Тодоров и Христо Узунов.

Отделно от това, Stars издават в България DVD дискове с всички 6 сезона с български дублаж, като озвучаващия екип е този от bTV и от трети сезон дублажът е на студио Доли.

В интернет излиза и пародия на шоуто.

Вижте също[редактиране | редактиране на кода]

  • Yu-gi-oh – за играта на карти

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]