Янко Мишо

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Янко Мишо
гръцки учител
Роден
1862 г.
Починал
1931 г. (69 г.)

Янко Мишо (на гръцки: Ιωάννης Μίσσιος, Йоанис Мисиос) e гъркоманин от Македония, гръцки учител и деятел на Гръцката въоръжена пропаганда.

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Янко Мишо е роден през 1862 година в град Струмица, тогава в Османската империя, днес в Република Северна Македония. След като завършва училището на Дружеството за разпространяване на гръцката писменост, става учител в родния си град. В началото на XX в. е преместен като учител в Енидже Вардар. Като такъв остро се противопоставя на опитите за отваряне на български училища в града. На 8 юни 1906 година секретарят на войводата Апостол Петков Кочо изпраща писмо на Янко Мишо, в което на български с гръцки букви го глобява с 5 турски лири и след края на учебната година го призовава да напусне Енидже Вардар. След това Мишо заминава със семейството си за Цариград, където преподава до 1922 година. С размяната на населенията между Гърция и Турция през 1922 година заминава за Гърция. Умира през 1931 година.[1]

Вижте също[редактиране | редактиране на кода]

Бележки[редактиране | редактиране на кода]

  1. Георгиев, Ванчо. Апостол Петков – Кралот на Блатото, Државен Архив на Република Македонија-Македоника Литера – Скопје, 2013, с.204-205.