Яшар Еребара

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Яшар Еребара
Jashar Erebara
албански политик
В 1899 г.
В 1899 г.

Роден
Починал

Яшар Еребара (на албански: Jashar Erebara) е албански журналист и политик.

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Роден е в 1873 година в западномакедонския българо-албански град Дебър. Учи в Скопие и по-късно в Букурещ. Известен е със своите патриотични, образователни и културни публикации. Главен редактор е на вестниците „Албания“ и „Шкупи“ (Скопие). Активен участник е в заседанията на Битолския конгрес от 14 до 22 ноември 1908 година, на който е приета албанската азбука. Под ръководството на учителя Еребара, през януари 1909 г. е създаден Кумановски албански клуб, който има за цел развитието на албанското образование. В 1912 година във Вльора участва в събранието провъзгласило независимостта на Албания. Поддържа връзка с Байрам Цури и Хасан Прищина. Делегат е от Дебър на историческия конгрес в Люшня.[1] В 1936 година е избран за депутат от област Дебър.[2]

Бележки[редактиране | редактиране на кода]

  1. Gecaj, Murat. NJË FOTOGRAFI E RRALLË E ATDHETARIT JASHAR EREBARA. // Prishtina Press, 29 септември 2013 г. Посетен на 31 януаи 2014 г.
  2. Shatku, Saimir, Sidi Shatku. Faik Shatku, Ministri që solli në atdhe eshtrat e poetit kombëtar Naim Frashërit. // albaniapress.com. 9 февруари 2009 г. Посетен на 31 януари 2014 г.
     Портал „Македония“         Портал „Македония