11/22/63

от Уикипедия, свободната енциклопедия
11/22/63
11/22/63
АвторСтивън Кинг
Създаване2011 г.
САЩ
Първо издание
САЩ
Оригинален езиканглийски
Жанрроман
Виднаучнофантастичен роман

11/22/63 е роман на Стивън Кинг за Джейк Епинг, пътешественик във времето, който се опитва да предотврати убийството на президента Джон Ф. Кенеди, което е извършено на 22 ноември 1963 г.

Романът е публикуван на 8 януари 2011 г. и бързо се превръща в бестселър №1. Книгата печели наградата на „Лос Анджелис Таймс Бук“ (Los Angeles Times Book) за най-добър мистериозен трилър. Също така, романът е номиниран за редица престижни награди. Самата история изисква значителни научни изследвания, за да представи достоверно края на 1950-те и началото на 1960-те в САЩ. По този повод, Стивън Кинг коментира така: „Никога не съм се опитвал да напиша нещо подобно преди. Беше наистина странно на пръв поглед, сякаш искаш да разтъпчеш чифт нови обувки.“

Идеята на автора за този роман идва през 1971 г., когато мисли да даде име на произведението „Раздвоена пътека“. Отказва се, понеже осъзнава, че за книга от такъв жанр са необходими значителни исторически изследвания и по-голям литературен талант. Тогава той се отказва от проекта, връщайки се към него няколко десетилетия по-късно.

Резюме[редактиране | редактиране на кода]

Действието в романа се развива и в наши дни, и в миналото. Главният герой Джейк Епинг е гимназиален учител в Лисбън Фолс и се е развел. Две събития внезапно го изваждат от релсите на монотонното му ежедневие. Първото е съчинението на курсист на тема „Денят, който промени живота ми“. Второто – изненадващото признание на Ал Темпълтън, собственик на закусвалня, който съобщава на Джейк, че много скоро ще умре от рак, затова ще му довери голямата си тайна: в склада на заведението има врата към миналото. Ал е кроял планове да предотврати убийството на Джон Ф. Кенеди, като ликвидира Лий Харви Осуалд. Тъй като е на прага на смъртта, той убеждава Джейк да осъществи замисъла му. При пътуването си назад във времето, Джейк разбира, че не всичко е така, както изглежда, и притиснат от множество заплахи, му се налага да действа бързо, като освен спасяването на Джон Ф. Кенеди, ще се наложи да помисли и за своя собствен живот.

Сериал[редактиране | редактиране на кода]

Екранизацията на книгата се осъществи под формата на сериал, от 8 епизода, който излиза на 15 февруари 2016 г. Продуценти са Джей Джей Ейбрамс и Стивън Кинг. В главните роли са Джеймс Франко, Крис Купър, Джош Дюамел.