2 средно училище „Професор Никола Маринов“

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето

Второ средно училище

„Професор Никола Маринов“
Информация
Седалище ТърговищеОбласт Търговище
Flag of Bulgaria.svg България
Основаване 15 септември 1970 г.
Вид средно училище
Директор Анета Куманова
Ученици 1500
Финансиране общинско
Публични характеристики
Девиз „Знанието е нашата сила, успехът – нашата цел!“
Навигация
Адрес ул. „Трайко Китанчев“ № 39
Сайт 2su-tg.com

Второ средно училище „Професор Никола Маринов“ се намира в Търговище на адрес ул. „Трайко Китанчев“ № 39[1].

Има 140 служители и около 1500 ученици. Директор на училището е Анета Куманова.

Второ СУ „Проф. Никола Маринов“ е най-голямото учебно заведение в Търговищка област не само по брой на ученици и паралелки, а и по значение в цялостния културен живот на града. Тук се обучават над 1200 ученици на възраст от 6 до 19 години. За тяхното образование и възпитание се грижат над 100 педагогически специалисти. В духа на динамичните процеси на живота, учениците развиват своите способности в областта на хуманитарните и природоматематическите науки, на информационните технологии, на чуждите езици, хореографията, музиката и изобразителното изкуство. Оттук поемат своя път младите хора, които носят в сърцата си неугасващия пламък на творчеството – на словото, багрите, песента и танца. Прославят себе си, училището, родния град и България. Не само в Търговище, но и в цялата страна, и извън нейните граници са известни постиженията на младите художници и музиканти, достойни наследници на проф. Никола Маринов.

В общуването си с науката и изкуството учениците формират собствена ценностна система, осъзнават своята значимост като творци. Те участват в много международни и национални проекти и програми и печелят призовите места в престижни конкурси, олимпиади и спортни състезания. Талантливите ученици на Второ СУ са носители на престижни награди, печелят стипендии за даровити деца, медали и грамоти в различни области на знанието. Училището разполага с модерни класни стаи, оборудвани със съвременна компютърна техника – таблети, лаптопи, интерактивни дъски, мултимедийни проектори, аудио уредби. В него функционира и публична зона за социални контакти и извънкласни дейности.

Към училището е създаден Обществен съвет – партньор, утвърждаващ авторитета на институцията.

История[редактиране | редактиране на кода]

1970 г. – назначен е първият директор – Стефан Савов. Училището носи името на художника антифашист Стефан Куцаров. Експериментира се училищна телевизия – за първи път в България. Поставя се началото на профилирано изучаване на изобразително изкуство.

1972 г. – 1973 г. – поставя се началото на профилирано изучаване на музика. Създадените музикални паралелки са първите по рода си в България.

1988 г. – 1998 г. – директор е Надежда Петрова. Функционира модерен видео кабинет.

От април 1992 г. – училището носи името на художника проф. Никола Маринов.

1992 г. -1993 г. – поставя се началото на профилирано изучаване на английски език в паралелки с прием след VІІ клас.

1998 г. – 2003 г. – директор е Георги Николов.

2003 г. – 2005 г. – директор е Галина Йорданова.

2005 г. – 2017 г. – директор е Галя Панайотова.

2006 г. – открити са паралелки по хореография.

2005 г. – 2008 г. – оборудвани са четири компютърни кабинета.

2009 г. – открит е мултифункционален кабинет по музикални технологии. Оборудвани са модерна актова зала и зала по хореография.

2011 г. – 2015 г. – осъществява се разнообразна извънкласна дейност по проект „УСПЕХ“ – ОП „Развитие на човешките ресурси“.

Септември 2014 г. – открит е съвременен кибер център със 7 зали и зона за социални контакти по проект „Училище на бъдещето“

Декември 2016 г. – създаден и оборудван център „Кариера“ по проект „Система за кариерно ориентиране в училищното образование“

От ноември 2016 – разнообразни извънкласни дейности по проект „Твоят час“ по Оперативна програма „Наука и образование за интелигентен растеж 2014 – 2020 г.“

Условия[редактиране | редактиране на кода]

II СОУ има 36 класни стаи и 56 паралелки. Училището има кабинети по биология, химия, музика, изобразително изкуство, безопасност на движението, компютърни кабинети, физкултурни салони, работилници и административен корпус. През лятото на 2005 г. е направен цялостен ремонт на училището. В него работят високо квалифицирани преподаватели с отлична преподавателска подготовка – с магистърска степен – 91, с бакалавър – 11, специалисти – 3, от които с II ПКС – 28, с III ПКС – 6, с IV ПКС – 2, с V ПКС – 6. Сградата е на 4 етажа, като на първия винаги първа смяна са 1-ви клас. Училището си има и училищен парламент. Всеки от по-горен курс може да се запише и да участва доброволно.

Възпитаници[редактиране | редактиране на кода]

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]

Източници[редактиране | редактиране на кода]

     Портал „Образование“         Портал „Образование          Портал „България“         Портал „България