American Life

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
American Life
Албум на Madonna
Записан 2002
Издаден 22 април 2003
Жанр поп, електроника
Времетраене 49:39
Музикален издател Уорнър Брос, Маверик
Пореден албум Девети студиен
Продуцент(и) Мадона, Мируейз Ахмадзе
Език английски
Хронология на Madonna
"Music" "American Life" "Confessions on a Dance Floor"

American Life (букв.- американски живот) е името на деветия студиен албум на Мадона, издаден през 2003 г.

Албумът се обсъжда като най-рискованата ѝ продукция, както в музикално, така и в комерсиално отношение. Песните са смесица от техно с много акустична музика (акустична китара и цигулки). Темите, засегнати в текстовете, са за това как тя отстъпва от нейната известност, нейния собствен живот, и за илюзионната слава и късмета, които превръщат любовта в нещо материално. Продуцент на албума е Мируейз Ахмадзе.

Албумът се проваля от комерсиална гледна точка от части заради дискусиите около заглавната песен "American Life". Клипът показва жестокостите на войната в Ирак, което се възприема като потъпкване на патриотичната чест от страна на американците. Това мнение бързо се разнася по медиите, което създава впечатление, че целият албум е насочен срещу политиката на САЩ.

Мадона решава да свали клипа, като становището ѝ е следното:

Реших да не издавам моя нов клип. Той е заснет преди началото на войната и не смятах, че ще бъде толкова неподходящ за това време. Заради непостоянните политически настроения и уважавайки американските войници, за които аз се моля, аз не искам да рискувам, като нарушавам нечии права, пускайки това видео.

"American Life" е един от най-слабо продаваните албуми на Мадона, както в САЩ, така и по света. Продадени са само 7 милиона копия - 6 млн. по света и само 1 млн. в Америка. Албумът успява да се котира най-добре в страните, които не подкрепят войната с Ирак, и по-специално - във Франция.

Оставяйки продажбите настрана, "American Life" има успех на клубната сцена в САЩ. Това е единственият албум, от който влизат цели седем песни в класацията "Hot Dance Music/Club Play".

Издаването на "American Life" е последвано от турнето Re-Invention Tour, на което са изпълнени някои от песните от албума.

В албума е включена и песента "Die Another Day", записана през 2002 за саундтрака на филма „Не умирай днес“.

Списък на песните в албума[редактиране | редактиране на кода]

 1. "American Life" - 4:57
 2. "Hollywood" - 4:24
 3. "I'm So Stupid" - 4:09
 4. "Love Profusion" - 3:38
 5. "Nobody Knows Me" - 4:39
 6. "Nothing Fails" - 4:49
 7. "Intervention" - 4:54
 8. "X-Static Process" - 3:50
 9. "Mother and Father" - 4:33
 10. "Die Another Day" - 4:38
 11. "Easy Ride" - 5:05