Bad Girl

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Bad Girl
Албум на Мадона
ИздаденФевруари 1993
Жанрпоп музика
СтиловеПоп
Времетраене05 мин 23 сек
Музикален издателWarner Music
Пореден албумтрети
Езиканглийски
Хронология на Мадона
Deeper and Deeper Bad Girl
Bad Girl в Общомедия

„Bad Girl“ е третият сингъл от албума Erotica на Мадона и е една от най-добрите ѝ балади изобщо. Песента е тиха, но силна и проникваща в теб като есенен дъждец. Показва лошите страни на това да си „лошо момиче“; болката и отчуждението на съвременния живот, в който забързаните хора не могат да намерят баланс между силата на амбициите си и най-съкровените си, смазани от ежедневието желания. Сълзите от една отиваща си любов и злобната носталгия към отминалите мигове. Доколко песента е представителна за личния живот на Мадона тогава и доколко е плод на художествената и фантазия, не можем да сме напълно сигурни. Ясно е само, че имаме едно много силно парче налице. Bad Girl е писана и продуцирана от Мадона и Шеп Петибон

Чарт-успехите на Bad Girl[редактиране | редактиране на кода]

„Bad Girl“ страда най-много от неразбирането на творчеството на Мадона по това време. Въпреки качествата като песен и брилянтно заснетото видео достига едва до номер 36 в класацията за сингли на Билборд в САЩ, номер 10 в Англия, номер 5 в Канада, номер 11 вЯпония и номер 32 в Австралия.

Видеото[редактиране | редактиране на кода]

Видеото на Bad Girl е режисирано от един от най-добрите постмодернистични режисьори -Дейвид Финчър, работил преди това с Мадона за клиповете към песните Oh, Father, Express Yourself и Vogue. „Bad Girl“ не изостава от качеството на предните 2 видеоклипа и преразказва историята на „лошото момиче“ от песента. Мадона играе необвързана, забързана млада жена в големия град, която се е отдала на кариерата си и не успява да изгради сериозна и стабилна връзка. Поради тази причина тя често сменя своите партньори и си ляга с полунепознати мъже. Заради цялата бъркотия, която е личния и живот, тя не забелязва, че си има свой ангел хранител, който бди над нея. Някои тълкуват образа на ангела не като този на пазител, а като този на ангела на смъртта, който предвещава близкия край на героинята на Мадона. Тази теория се подкрепя от факта, че в една от крайните сцени на клипа Мадона се съблича в стаята на новия си любовник докато той е в съседната и музиката спира. В този момент при нея влиза ангела и я целува по устата (т.нар. „целувка на смъртта“), след което си отива и музиката продължава от момента, в който е спряла. Любовникът влиза в стаята, Мадона се отпуска на леглото и на сутринта полицията я открива мъртва. Но на самия край на видеоклипа има сцена, която може да приемем за сочеща към твърдението, че ангелът е пазител. Във въпросната сцена ангелът и духът на умрялата вече героиня на Мадона седят и пушат заедно цигари като Мадона му се усмихва щастливо. Ролята на ангела се играе от известния актьор Кристофър Уокън.