Erotica

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Erotica
Албум на Мадона
Записан1991 – 1992
Издаден20 октомври 1992
ЖанрПоп, Денс
Времетраене75:24
Музикален издателMaverick, Sire, Warner Bros.
Пореден албум5
Езиканглийски
Хронология на Мадона
Like а Prayer (1989) Erotica (1992) Bedtime Stories (1994)
Сингли от Erotica
  1. Erotica
    Издаден: 13 октомври 1992 г.
  2. Deeper and Deeper
    Издаден: 8 декември 1992 г.
  3. Bad Girl
    Издаден: 22 февруари 1993 г.
  4. Fever
    Издаден: 22 март 1993 г.
  5. Rain
    Издаден: 5 август 1993 г.
  6. Bye Bye Baby
    Издаден: 5 ноември 1993 г.

Erotica е името на петия студиен албум на Мадона, издаден през 1992.

История[редактиране | редактиране на кода]

„Erotica“ („Еротика“) е петият студиен албум на американската певица и текстописка Мадона, издаден на 20 октомври 1992 г. от Maverick Records. Албумът е пуснат едновременно и с първата ѝ книга „Секс“. На 6 януари 1993 г. RIAA му дава двойно платинен статус, отчитайки продажби от 2 милиона копия в САЩ. До днес по целия свят са продадени на 5 млн. копия.

Информация за албума[редактиране | редактиране на кода]

В албума „Erotica“ основната концепция е сексуалността. Всяка песен показва различен аспект на сексуалността, използвайки обикновено сексуални връзки. Текстовете на песните не свързват секса и сексуалните връзки с традиционните идеали за романтика.

„Erotica“ е албумът, заради който наричат Мадона „студена и пресметлива“. Това е албумът, който едва не съсипва кариерата ѝ и заради когото тя не може да си възвърне напълно славата в Америка.

Албумът води през фантазиите на Мадона, изразени чрез есид джаз, хаус и хип-хоп под вещото ръководство на Шеп Петибоун и Андре „Дре“ Бетс.

Интересно е да се отбележи, че песента „In This Life“ („В Този Живот“) е базирана на Прелюдия № 2 на Джордж Гершуин.

Намеренията на Мадона били албумът да бъде съпровод на нейната книга „Секс“, която има същата снимка на корицата – оцветен негатив на лицето на певицата в стил а ла Анди Уорхол, от когото Мадона черпела вдъхновение по време на нейния т. нар. „период Еротика“ (например видеоклиповете към „Erotica“ и „Deeper and Deeper“ били заснети в стил, идентичен на този на филмите на Уорхол, като Мадона очевидно отдавала почит на Еди Седжуик във „Deeper and Deeper“).

Това е първият албум на Мадона, който носи стикер с надпис „Родителски контрол“ (единствените други два са „American Life“ от 2003 и концертният „The Confessions Tour“). „Чиста“ версия на албума била пусната, като единствената разлика била премахването на песента „Did You Do It?“ поради твърде сексуалното ѝ съдържание.

Първоначално „Bad Girl“ („Лошо Момиче“) е планирана като 2-ри сингъл, но поради враждебната реакция към книгата ѝ, песента бива изтеглена като трети сингъл.

Противоречия[редактиране | редактиране на кода]

Това е албумът, който едва не съсипва кариерата и заради когото тя не може да си възвърне напълно славата в Америка. Но изкуството изисква жертви, а заради това произведение на изкуството определено си струва да се рискува. Erotica e най-предизвикателното и лудо нещо, в което Мадона някога се е забърквала. Албум с най-красиви текстове. Албумът, повдигащ мистичното було на секса, за да ни приеме в свят на болката и на екстаза, на радостта от живота и болката от загубата; алумът, който ни напомня, че трябва да мислиш, за да не забравиш как се чувства. Една от перлите е „Where Life Begins“ – ода за оралната любов. „Secret Garden“ е едно разцъфващо цвете на женствеността и желанието за осъществяване с леки намеци за майчинство. „Rain“ – дъждът на надеждата... „Waiting“ – гордата наранена жена. И така нататък и така нататък... албумът те води през фантазиите на Мадона, изразени чрез есид джаз, хаус и хип-хоп под вещото ръководство на Шеп Петибоун и Андре „Dre“ Бетс. Албумът, който 17 години след издаването си не звучи dated. Албумът – ода, посветена на най-красивата от чисто човешките ни нужди – Секса в цялото му величие и прелест, представени от Мадона.

Списък на песните[редактиране | редактиране на кода]

  1. „Erotica“ – 5:17
  2. „Fever“ – 5:00
  3. „Bye Bye Baby“ – 3:56
  4. „Deeper and Deeper“ – 5:33
  5. „Where Life Begins“ – 5:57
  6. „Bad Girl“ – 5:21
  7. „Waiting“ – 5:46
  8. „Thief of Hearts“ – 4:51
  9. „Words“ – 5:55
  10. „Rain“ – 5:24
  11. „Why's It So Hard“ – 5:23
  12. „In This Life“ – 6:23
  13. „Did You Do It?“ – 4:54
  14. „Secret Garden“ – 5:32