Blood on Ice

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Blood on Ice
Албум на Bathory
Записан юни 1989 г., юни–юли 1995 г.
Издаден 27 май 1996 г.
Жанр Викинг метъл
Времетраене 53:40
Музикален издател Black Mark
Пореден албум 9-и
Продуцент(и) Куортън и Бьоре Форсберг
Професионална оценка
Хронология на Bathory
Octagon (1995) Blood on Ice Destroyer of Worlds (2001)

Blood on Ice е девети студиен албум на шведската екстремна група Bathory. Това е концептуален албум.

Предистория[редактиране | редактиране на кода]

Записите започват през 1989 г., но албума не излиза, защото не е довършен и понеже Куортън смята, че е твърде драстична замяна на блек метъл звука от албумите. Blood on Ice е издаден през 1996 г. след ремастериране и промяна на оборудването в студиото.

Концепция[редактиране | редактиране на кода]

Албумът разказва за главния герой, 10-годишен, когато започва историята, който е единственият оцелял от нападение срещу неговото село, направено от двадесет облечени в черно конници, носещи знамето на „двуглавия Звяр“. Всички мъже са убити, а жените и децата бягат към далечния Север, докато главния герой оцелява, като се крие в дърво. Той прекарва петнадесет години сам в пустинята, където расте силен и учи пътищата в гората, спомените за зверствата, на които е станал свидетел не му дават мира. Един ден той се запознава с едноок старец (вероятно Один, въпреки че винаги се отнася до него само като One-Eyed Old Man), който му казва, че е предвидил идването му за хиляда години, и че той е бил избран като шампион на боговете, за да се бори в тяхната битка със сенките извън неговия свят. За тази цел той ще получи редица способности и артефакти. Първият от тези артефакти е могъщ меч, изкован в зората на света, а вторият е силен жребец с осем крака, язден от богът на баща му.

Също така той ще се ръководи от два гарвана, като му се дават свръхестествени сили – първата, вещица му отнема сърцето, така той ще издържа на рани. След това той пътува до бездънното езеро, където е всичкото познание за света, старо и ново. Старецът хвърля едното си око в езерото за да може то да му даде сила и мъдрост. Главният герой хвърля там и двете си очи. Докато язди през севера, той е напътстван от гарваните и древните богове за да се изправи срещу съдбата си. Той отваря портите на ада, побеждава звяра в битката, което носи свобода на държаните там души и те отиват във валхала.

Състав[редактиране | редактиране на кода]

  • Куортън – вокали и китара
  • Ворнт – барабани
  • Котаар – бас

Песни[редактиране | редактиране на кода]

Blood on Ice
Име Време
1. „Intro“ 1:45
2. „Blood on Ice“ 5:41
3. „Man of Iron“ 2:48
4. „One Eyed Old Man“ 4:21
5. „The Sword“ 4:08
6. „The Stallion“ 5:13
7. „The Woodwoman“ 6:18
8. „The Lake“ 6:42
9. „Gods of Thunder, of Wind and of Rain“ 5:42
10. „The Ravens“ 1:09
11. „The Revenge of the Blood on Ice“ 9:53
53:40

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]

Бележки[редактиране | редактиране на кода]

  1. Rivadavia, Eduardo. Blood on Ice – Bathory: Songs, Reviews, Credits, Awards: AllMusic. // AllMusic. Посетен на 9 септември 2012.