Bugzilla

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Jump to navigation Jump to search
Bugzilla
Buggie.png
Информация
Разработчик Фондация Mozilla
Последна версия 3.0
10 Май 2007
Операционна система Различни
Език на интерфейса Различни
Вид софтуер Bugtracker
Лиценз Mozilla Public License
Уебсайт http://www.bugzilla.org/
Bugzilla в Общомедия

Bugzilla е Web-базиран с общо предзначение инструмент за проследяване на дефекти(bugtracker) първоначално разработен и използван в проекта Mozilla. Разпространява се като софтуер с отворен код от Netscape Communications от 1998, Bugzilla се използва от от различни организации като defect tracker за свободен и частен софтуер.

Bugzilla е лицензирана под Mozilla Public License.

История[редактиране | редактиране на кода]

Оригиналът на Bugzilla е написан от Тери Уейсмън(Terry Weissman) през 1998 за зараждащия се Mozilla.org проект, като приложение с отворен код за да смени тогава използваната система в Netscape Communications за проследяване на дефекти. Първоначално е написана на Tcl, но Тери решава да пренапише Bugzilla на Perl преди да я издаде като част от ранните идания на Netscape, с надеждата че повече хора ще са способни да допринесат към проекта му поради по-голямата популярност на Perl по това време.

Bugzilla 2.0 е резултатът от преминаването към Perl и е първата версия издадена към потребителите през анонимен CVS. През Април 2000, Тери предава контрола на Bugzilla на Тара Хернандез(Tara Hernandez). Под ръководството на Тара, някой от постоянните участници са принудени да поемат повече отговорности и разработката на Bugzilla става по колективно-ориентирана(community-driven). През Юли 2001, поради заетостта и в други проекти в Netscape, Тара предава контрола на Дейв Милър(Dave Miller), който все още е настоящ ръководител(по последни данни от Юни 2007).

Bugzilla 3.0 е пусната на 10 Май 2007 и внася подобрен Потребителски интерфейс(UI), XML-Отдалечено извикване на процедури(XML-RPC), потребителски полета и решения, поддръжка на mod_perl, подобрена поддръжка на UTF8 и други.

Изисквания[редактиране | редактиране на кода]

Системните изисквания на Bugzilla включват:

В момента поддържаните СУБД са MySQL и PostgreSQL. Bugzilla обикновено се инсталира на Linux и използва Apache HTTP Server, но Microsoft IIS или който и да е Уеб сървър който поддържа [Common Gateway Interface|CGI] може да се използва. Инсталацията на Bugzilla в през командния ред минава през серия от етапи където се проверяват системните изисквания и софтуерната съвместимост.

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]