Burger King

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Бъргър Кинг
Burger King
Burger King 2020.svg
Седалището на компанията в Маями, Флорида
Седалището на компанията в Маями, Флорида
Тип дъщерна компания
Индустрия ресторанти
Жанр закусвалня за бързо хранене
Основаване 28 юли 1953 г.
Седалище Маями, САЩ
Брой местоположения 17 796 (2018)
Служители 38 800 (2010)
Продукти хамбургерипилепържени картофибезалкохолни напиткимлечни шейковесалатидесерти и др.
Годишни приходи 2,54 млрд. щатски долара (FY 2009)
Чиста печалба 200 млн. долара (FY 2009)
Собственик Burger King Holdings Inc. (мажоритарен дял има 3G Capital of Brazil)
Уебсайт www.burgerking.com
Бъргър Кинг в Общомедия

Burger King (често съкратено BK, чете се Бъргър Кинг) е световна верига от закусвални за бързо хранене, със седалище в Маями, Флорида, САЩ.

Burger King Holdings е компанията-майка на Burger King. В САЩ функционира само с търговската марка Burger King, докато в международен план франчайзополучателите сключват договори с Burger King Corporation.

История[редактиране | редактиране на кода]

Компанията е основана в Джаксънвил, Флорида като верига закусвални през 1953 г., а 1-вата закусвалня е отворена от Джеймс Едгъртън, който е впечатлен от закусвалня за бързо хранене McDonald's на братята Ричард и Морис Макдоналд (Richard and Maurice McDonald) в Сан Бернардино, Калифорния. Това повлиява на решението му да основе собствена верига за бързо хранене, като първата се появява на 1 март 1954 г. в Маями Флорида, под името INSTA-Burger King.[1] Малко по-късно Дейвид Едгъртън среща Джеймс Мак'ламор, с когото основават собствена компания.

През 1959 г. броят на закусвалните Burger King в САЩ наброява пет, като те се намират предимно в Маями и предградията му. През 1960 г. Мак'ламор и Едгертън решават да разширят броя на закусвалните Burger King на национално ниво, като приложат изпитаната система от франчайзинг, който е популярен метод за разширяване, със сравнително ниска финансова стойност за компанията-майка. В този период от време двамата регистрират Burger King corp., а в течение на своята история компанията е използвала няколко вариации на франчайзинг, за да разшири дейността си.

В Северна Америка франчайзингите са лицензирани и притежават ексклузивни права, а в няколко случая международни лицензи се продават на регионално ниво – франчайзинг за изключителни права за развитие на регион или страна. Най-голям пример за развитието на такъв тип сътрудничество е франчайзингът за Австралия, като там е познат с името Hungry Jack's, който е собственик на над 300 ресторанти в Австралия.

Въпреки зависимостта си от своите франчайзинг-получатели, Burger King поддържа хармонични отношения със своите франчайзинги, въпреки че през годините компанията и някои лицензополучатели са имали спорове, някои от които са достигали до съдебни дела.

През следващия половин век компанията сменя своите собственици цели четири пъти, като третия път е закупена от консорциум, в който си партнират TPG Capital, Bain Capital и Goldman Sachs Capital Partners, като публично дружество през 2002 г. Настоящ собственик е 3G Capital of Brazil, която придобива мажоритарен дял в компанията, като част от сделка на стойност 3,26 милиарда щатски долара, в края на 2010 г.

В края на фискалната 2010 г. Burger King съобщава, че има повече от 12 200 обекта в 73 държави, 66% от тях са в САЩ (90% са франчайзинги).

Компанията има повече от 38 800 служители, обслужващи около 11,4 милиона клиенти дневно.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. Fast Food and Junk Food. // books.google.bg. Посетен на 25 януари 2022.

Вижте също[редактиране | редактиране на кода]