Burger King

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Jump to navigation Jump to search
Burger King
Лого на Burger King
Основана 28 юли 1953 г.
Седалище Маями, Флорида, САЩ
Служители 38 800 (2010)
Продукти закусвалня за бързо хранене (хамбургерипилепържени картофибезалкохолни напиткимлечни шейковесалатидесерти и др.)
Годишни приходи 2,54 млрд. щатски долара (FY 2009)
Чиста печалба 200 милиона щатски долара (FY 2009)
Собственик Burger King Holdings Inc. (мажоритарен дял има 3G Capital of Brazil)
Уебсайт burgerking.com
Burger King в Общомедия

Burger King (често съкратено BK, чете се Бъргър Кинг) е световна верига от закусвални за бързо хранене, със седалище в Маями, Флорида, САЩ.

Burger King Holdings е компанията-майка на Burger King. В САЩ функционира само с търговската марка Burger King, докато в международен план франчайзополучателите сключват договори с Burger King Corporation.

История[редактиране | редактиране на кода]

Компанията е основана в Джаксънвил, Флорида като верига закусвални през 1953 г., а 1-та закусвалня е отворена от Джеймс Едгъртън, който е впечатлен от закусвалня за бързо хранене McDonald's на братята Ричард и Морис Макдоналд (Richard and Maurice McDonald) в Сан Бернардино, Калифорния. Това повлиява на решението му да основе собствена верига за бързо хранене, като първата се появява на 1 март 1954 г. в Маями Флорида, под името INSTA-Burger King. Малко по-късно Дейвид Едгъртън среща Джеймс Мак'ламор, с когото основават собствена компания.

През 1959 г. броят на закусвалните Burger King в САЩ наброява пет, като те се намират предимно в Маями и предградията му. През 1960 г. Мак'ламор и Едгертън решават да разширят броя на закусвалните Burger King на национално ниво, като приложат изпитаната система от франчайзинг, който е популярен метод за разширяване, със сравнително ниска финансова стойност за компанията-майка. В този период от време двамата регистрират Burger King corp., а в течение на своята история компанията е използвала няколко вариации на франчайзинг, за да разшири дейността си.

В Северна Америка франчайзингите са лицензирани и притежават ексклузивни права, а в няколко случая международни лицензи се продават на регионално ниво – франчайзинг за изключителни права за развитие на регион или страна. Най-голям пример за развитието на такъв тип сътрудничество е франчайзингът за Австралия, като там е познат с името Hungry Jack's, който е собственик на над 300 ресторанти в Австралия.

Въпреки зависимостта си от своите франчайзинг-получатели, Burger King поддържа хармонични отношения със своите франчайзинги, въпреки че през годините компанията и някои лицензополучатели са имали спорове, някои от които са достигали до съдебни дела.

През следващия половин век компанията сменя своите собственици цели четири пъти, като третият път е закупена от консорциум, в който си партнират TPG Capital, Bain Capital и Goldman Sachs Capital Partners, като публично дружество през 2002 г. Настоящ собственик е 3G Capital of Brazil, която придобива мажоритарен дял в компанията, като част от сделка на стойност 3,26 милиарда щатски долара, в края на 2010 г.

В края на фискалната 2010 г. Burger King съобщава, че има повече от 12 200 обекта в 73 държави, 66% от тях са в САЩ (90% са франчайзинги).

Компанията има повече от 38 800 служители, обслужващи около 11,4 милиона клиенти дневно.

Вижте също[редактиране | редактиране на кода]