Burger King

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Burger King
Лого на Burger King
Основана 28 юли 1953
Седалище Маями, Флорида, САЩ
Служители 38 800 (2010)
Продукти закусвалня за бързо хранене (хамбургерипилепържени картофибезалкохолни напиткимлечни шейковесалатидесерти и др.)
Годишни приходи 2,54 млрд. щатски долара (FY 2009)
Чиста печалба 200 милиона щатски долара (FY 2009)
Собственик Burger King Holdings Inc. (мажоритарен дял има 3G Capital of Brazil)
Уебсайт burgerking.com
Burger King в Общомедия

Burger King (често съкратено BK) е световна верига от закусвални за бързо хранене, със седалище в Маями, Флорида, САЩ.

Burger King Holdings е компанията-майка на Burger King. В САЩ функционира само с търговската марка Burger King, докато в международен план франчайзополучателите сключват договори с Burger King Corporation.

История[редактиране | редактиране на кода]

Компанията е основана в Джаксънвил, Флорида като верига закусвални през 1953 г., а 1-тa закусвалня е отворенa от Джеймс Едгъртън, който е впечатлен от закусвалня за бързо хранене на братята МакДоналдс в Сан Бернардино, Калифорния. Това повлиява на решението му да основе собствена верига за бързо хранене, като пъpвaтa се появява на 1 март 1954 г. в Маями Флорида, под името "Инста Бургер Кинг" (INSTA-Burger King). Малко по-късно, Дейвид Едгъртън среща Джеймс Мак'ламор, с когото основават собствена компания.

През 1959 година броят на закусвалните Burger King в САЩ наброява пет, като те се намират предимно в Маями и предградията му. През 1960 година Мак'ламор и Едгертън решават да разширят броя на закусвалните Burger King на национално ниво, като приложат изпитаната система от франчайзинг, който е популярен метод за разширяване, със сравнително ниска финансова стойност за компанията-майка. В този период от време, двамата регистрират Burger King corp., а в течение на своята история, компанията е използвала няколко вариации на франчайзинг да разшири дейността си.

В Северна Америка, франчайзингите са лицензирани и притежават ексклузивни права, а в няколко случая международни лицензи места се продават на регионално ниво франчайзинг за изключителни права за развитие на регион или страна. Най-голям пример за развитието на такъв тип сътрудничество е франчайзинга за Австралия, като там е познат с името Hungry Jack's, който е собственик на над 300 ресторанти в Австралия.

Въпреки зависимостта си от своите франчайзингполучатели, Burger King поддържа хармонични отношения със своите франчайзинги, въпреки, че през годините компанията и някои лицензополучатели са имали спорове, някои от които са достигали до съдебни дела.

През следващия половин век, компанията сменя своите собственици цели четири пъти, като третият път е закупена от консорциум, в който си партнират TPG Capital, Bain Capital и Goldman Sachs Capital Partners, като публично дружество през 2002 година. Настоящ собственик е 3G Capital of Brazil, която придобива мажоритарен дял в компанията, като част от сделка на стойност 3,26 милиарда щатски долара, в края на 2010 година.

В края на фискалната 2010 година, Burger King съобщава, че има повече от 12 200 обекта в 73 държави, 66% от тях са в САЩ (90% са франчайзинги).

Компанията има повече от 38 800 служители, обслужващи около 11,4 милиона клиенти дневно.

Вижте също[редактиране | редактиране на кода]