Code::Blocks

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Code::Blocks
Codeblocks logo.png
Code blocks 16.01.png
Code::Blocks 16.01
Информация
Вид IDE
Разработчик The Code::Blocks team
Последна версия 20.03
29.03.2020 г.
Програмен език C++
Операционна система междуплатформен софтуер
Лиценз GNU GPLv3
Уебсайт codeblocks.org
Code::Blocks в Общомедия

Code::Blocks е свободен софтуер с отворен код, междуплатформена интегрирана среда за разработка, която поддържа множество компилатори, в това число GNU Compiler Collection, Clang и Visual C++. Написана е на C++ с помощта на графичния инструментариум wxWidgets. Основана е на плъгин архитектура и нейните възможности и функции се определят от наличните плъгини.

В момента Code::Blocks е насочена към езиците за програмиране С, С++ и Fortran.

Code::Blocks е пренесен във FreeBSD[1]OpenBSD[2] и Solaris[3] и се разработва за операционни системи Windows, Linux и Mac OS.

Функции[редактиране | редактиране на кода]

Code::Blocks поддържа десетки компилатори, включително GCC, MinGW, LCC, Clang и Intel C++ Compiler.[4] Въпреки че програмата е създадена за работа с езика C++, Fortran и D също се поддържат. С помощта на допълнителни плъгини може да се включат и други езици за програмиране.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното Лиценз за свободна документация на ГНУ Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата „Code::Blocks“ в Уикипедия на английски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година — от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница. Вижте източниците на оригиналната статия, състоянието ѝ при превода и списъка на съавторите.  

зачертан текст