Обикновена кукувица

от Уикипедия, свободната енциклопедия
(пренасочване от Cuculus canorus)
Направо към: навигация, търсене
Емблема за пояснителна страница Вижте пояснителната страница за други значения на Кукувица.

Обикновена кукувица
Cuculus canorus vogelartinfo chris romeiks CHR0791 cropped.jpg
Cuculus canorus2.jpg
Природозащитен статут
Класификация
царство: Animalia Животни
тип: Chordata Хордови
клас: Aves Птици
разред: Cuculiformes Кукувицоподобни
семейство: Cuculidae Кукувицови
род: Cuculus Кукувици
вид: Cuculus
canorus
Обикновена
кукувица
Научно наименование
Уикивидове Cuculus canorus
Linnaeus, 1758[2][3][4]
Разпространение
Distribution of Cuculus canorus.PNG
обикновена кукувица в Общомедия

Обикновена кукувица (Cuculus canorus) е птица от семейство Кукувицови (Cuculidae).

В Европа песента на кукувицата е знак, че е дошла пролетта. Кукувицата прекарва зимата в Африка и се завръща през март, когато времето в Европа се затопля. След брачния период женската е готова да снесе яйцата си, но не свива свое гнездо.

Кукувицата е с големината на гълъб и доста дълга опашка, с пепеляво сива горна част на тялото, а гърдите и корема са белезникави с тъмни препаски. Най-вероятно ще я видите като тъмна птица, която преминава доста бързо над откритите площи между дърветата. Вероятно вече сте чували как кукувицата се обажда с характерното „ку –куу, ку –куу“. Това е била мъжка кукувица, която показва своето присъствие и търси женска.

Тя търси гнезда на други, по-малки от нея птици като червеношийката и коприварчето. Отстранява едно от техните яйца и го заменя със свое. Кукувицата снася яйцето си в чуждото гнездо, докато стопаните ги няма. Наложително е това да стане много бързо. Яйцата имат изключително здрава черупка, за да не се счупят, когато падат в гнездото. Яйцата и са малки за птица с нейните размери и оцветяването им е твърде сходно с яйцата на другата птица. Ако това не беше така, другата птица би ги изхвърлила. Малкото кукувиче се излюпва по-рано и избутва другите яйца от гнездото. То постъпва така, защото скоро ще наедрее много и ще има нужда от всичката храна, която носят осиновителите му.

Кукувиците се връщат в Европа през пролетта, застават на някой стълб, жица или клон и започват да призовават партньор за брак. Името на кукувицата идва от звука, който издава: познатото на всички „ку-ку“.

'Кукувиците' са близки до семейство врабчови. Много от тях снасят яйцата си в гнездата на други птици. Най-известният пример е европейската обикновена кукувица. Малкото ѝ, което се излюпва в гнездото на другата птица, изхвърля навън всички останали. Но някои видове от това семейство (американски кукувици, роудрънърс и др.) сами си изграждат гнездата в дървета, храсти и дори на земята.

Кукувиците имат различна големина. Те са с тънки тела, дълга опашки и здрави крака. Повечето обитават горите, но някои предпочитат по-отворените полета. Предпочитана храна са насекомите и особено косматите гъсеници, които са отбягвани от другите птици.

Разпространение[редактиране | редактиране на кода]

В Европа кукувицата е широко разпространена и е със стабилна популация, въпреки че в Западна Европа и особено на територията на Франция, популацията на вида намалява. Трябва също да помним, че популацията на кукувицата зависи от други птици, които могат да бъдат застрашени. Кукувицата е известна със своето „ку куу – ку куу“. Когато първата кукувица закука, значи е дошла първа пролет.

Начин на живот и хранене[редактиране | редактиране на кода]

Кукувицата живее в планините и горите. Тя се храни с космати гъсеници, които унищожават широколистните дървета.С какво се хранят? Кукувиците се хранят с насекоми – предимно гъсеници и бръмбари. Те нямат предпочитания към определен вид насекоми, а просто се хранят с тези, които са най-много и най-лесни за намиране и ловене.

Размножаване[редактиране | редактиране на кода]

Кукувиците снасят яйцата си в гнезда. Гнездата обикновено са на по-малките птици. След като майката ги остави, тя не се грижи за тях повече. Малките на кукувицата се излюпват по-рано от останалите пиленца в гнездото и имат инстинкта да избутват другите яйца от гнездото. Вместо да строи свое гнездо, кукувицата използва гнездото на птица „гостоприемник“ – например на ливадната бъбрица или сивогушата завирушка. Когато женската кукувица намери подходящо гнездо, тя изчаква момент, в който то остава без надзор, изхвърля едно от яйцата и полага своето яйце на неговото място. Женската кукувица се е специализирала да „копира“ цвета на яйцата на птицата – гостоприемник. Понякога птицата – гостоприемник е много по-дребна от кукувицата и „родителят“ на малкото кукувиче трябва да работи много по-усилено, за да изхрани гигантското бебе, мислейки го за свое собствено.

Зимуване[редактиране | редактиране на кода]

Зимните европейски месеци, кукувиците прекарват в африканските савани. В България се завръща почти през пролетната ваканция, около 10 април.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. ((en)) BirdLife International. 'Cuculus canorus'. // IUCN Red List of Threatened Species. Version 2013.2. International Union for Conservation of Nature, 2012. Посетен на 26 November 2013.
  2. указано в: Q53908065
  3. указано в: IOC World Bird List. Version 7.3
  4. указано в: IOC World Bird List Version 7.2