Dagen H

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Кунгсгатан, Стокхолм, на Dagen H., 3 септември 1967 година. През нощта движението по пътищата в Швеция е било променено от лявата страна на пътя към дясната страна.
Логото на Dagen H
Движение от лявата страна в Стокхолм през 1966 г.

Dagen H (Ден Х), днес обикновено се нарича „Högertrhafikomläggningen“ („денят на промяната към дясната страна“), е 3 септември 1967 година, когато трафикът в Швеция преминава от движение от лявата страна на пътя към дясната.[1] Буквата „H“ стои за „Högertrafik“ („Хьогертрафик“), шведската дума за „движение отдясно“. Това е най-голямото логистично събитие в историята на Швеция.[2]

Чифт цветни ръкавици, използвани от шведските власти през 1967 година, за да напомнят на шофьорите, че те трябва да пътуват вдясно след промяната

История[редактиране | редактиране на кода]

Има няколко различни сериозни аргумента, пораждащи промяната:

  • Всички съседи на Швеция (включвайки Норвегия и Финландия, с които Швеция има сухоземни граници) шофират отдясно и 5 милиона превозни пресичат тези граници всяка година.
  • Около 90% от шведите карат превозни средства с ляв волан.[3] Това води до много челни сблъсъци при пътуване в тесните двулентови пътища, които са доста разпространени в Швеция, поради ниската гъстота на населението и интензивността на движението, правещи пътното строителство скъпо. Градските автобуси са от много малкото превозни средства, които отговарят на нормалното правило за волана, имайки десен волан.[4]

Въпреки това, промяната е доста непопулярна; На референдума от 1955 година, 83 на 100 гласуват за това, да се продължи шофирането отляво. Въпреки това, на 10 май 1963 г. в шведския парламент (Riksdagen) одобрява от министър-председателя Таге Ерландер предложението за въвеждането на дясното движение през 1967 година, тъй като броят на преводните средства се утроява – от 500 000 до 1,5 милиона и се очаква той да достигне 2,8 милиона през 1975 година.[5] Държавният орган, известен като Statens Högertrafikkommission (HTK) („държавната комисия за дясно шофиране“) е създаден за надзор на прехода.[6] Също така започва изпълнението на четиригодишна образователна програма, с препоръките и надзора на психолозите.[7]

Кампанията включва рекламиране на Dagen Н логото на различни всекидневни предмети, включително кутии за мляко и бельо.[8] Шведската телевизия провежда конкурс за песни за промяната; победителят е песента „Håll dig till höger, Svensson“ ('Дръж отдясно, Свенсон'), написана от един журналист на Expressen Питър Химелстранд и изпълнена от The Telstars.

С наближаването на Dagen H, всяко кръстовище е оборудвано с допълнителен брой стъблове и светофари, увити в черен найлон. Работниците се придвижват по улиците рано сутрин на Dagen H, за да отстранят покривалата. По същия начин, бъдещата маркировка е боядисана с бяла боя, след това покрита с черно тиксо. До Dagen H, шведските пътища са маркирани с жълти линии.

Смяната[редактиране | редактиране на кода]

На Dagen H, неделя, 3 септември, целият несъществен трафик е забранен от 01:00 до 06:00. Всички участници в движението през това време са задължени да спазват специални правила. Всички превозни средства трябва да спрат напълно в 04:50, след това внимателно да се престроят към дясната страна на пътя и да спрат отново (за да се даде време на другите също да се престроят с цел избягване на сблъсък), преди да се позволи отново движение в 05:00 часа. В Стокхолм и Малмьо, обаче, забраната е по-дълга – от 10:00 часа в събота до 15:00 часа в неделя – за да може екипите да конфигурират кръстовищата.[9] В някои други градове също важи продължителна забрана, от 15:00 часа в събота до 15:00 часа в неделя.

Резултати[редактиране | редактиране на кода]

Сравнително плавният преход се натъква на временно намаляване на броя на злополуките.[10] В деня на промените, само незначителни 157 инцидента са докладвани, от които само 32 включват травми, с малка част от тях сериозни.[11] В понеделник след Dagen H, са документирани 125 пътнотранспортни произшествия, в сравнение с диапазона от 130 до 198 през предишните понеделници, и нито едно от тях не е смъртоносно. Експерти предполагат, че промяната в движението намалява инцидентите по време на изпреварване, тъй като хората вече карали возила с ляв волан и така имали по-добра видимост; освен това рязката промяна дава скок в рискованите ситуации и резултатът от това е по-внимателното поведение, което води до значително намаляване на фаталните произшествия. И наистина, това причинява рязък спад в катастрофите между превозните средства и тези с пешеходците. Бройката на застрахователните искове слиза надолу с 40%.

Тези първоначални подобрявания, обаче не продължават дълго. Броят на застрахователните искове се връща към „нормалното“ в рамките на следващите шест седмици, а до 1969 година броят на нещастните случаи се покачва до нивата отпреди промените.[12][13][14]

Трамваите в центъра на Стокхолм, в Хелсингбори и повечето линии в Малмьо са отстранени и заменени с автобуси, и повече от хиляда нови автобуси са закупени с врати от дясната страна. Около 8000 стари автобуси са подобрени, за да разполагат с врати от двете страни, докато Гьотеборг и Малмьо изнасят старите си автобуси в Пакистан и Кения.[15] Модификацията на автобусите, платена от държавата, е най-големият разход от промяната.

Въпреки че целият трафик в Швеция става десен, метрото и железопътните системи остават от лявата страна, с изключение на трамвайните системи. Също, много от тях са изоставени в резултат на Dagen H; само трамваите в Норшьопинг и Гьотеборг и три крайградски линии в област Стокхолм (Нокебибанан и Лидингьобанан) оцеляват. Гьотеборг има високи разходи за промяната на трамваите, докато Стокхолм са закупува автобусите, тъй като останалата част от линиите са двупосочни и возилата имат двустранни врати. Във всеки случай, повечето трамвайни линии в Стокхолм са заменени с метрото, решение, взето много преди Dagen H.

Друга скандинавска държава – Исландия, също променя движението си отдясно през май 1968 година, на ден, известен като H-dagurinn.

Вижте също[редактиране | редактиране на кода]

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. 50 år sedan: Så gick det till när Sverige fick högertrafik, Expressen, 1 септември 2017
  2. Kommer du ihåg när Sverige fick högertrafik 1967?, Året Runt, 1 септември 2017
  3. Réalités, Issues 200 – 205, Société d'études et publications économiques, 1967, page 95
  4. Transport in Stockholm in the 1960s Includes photographs of a RHD bus in Odenplan, 1962 and a RHD trolleybus in Vattugatan in 1964.
  5. News from Sweden, Issues 840 – 858, Swedish Information Service, Swedish Consulate General, 1963, page 35
  6. Riksdagens protokoll, Kungl. Boktr., 1966, page 8
  7. Switch to the Right // Time. 15 септември 1967. Архивиран от оригинала на 2013-07-21. Посетен на 25 септември 2018.
  8. Dagen H // Посетен на 2 октомври 2014.
  9. Sweden Makes Change-Over to Driving on Right, Glasgow Herald, 4 септември 1967
  10. Et tu, Iceland? Another change to right hand driving, Autocar, 23 май 1968
  11. Swedish Motorists Move To Right // Montreal Gazette. 5 септември 1967.
  12. Adams, John. Risk and Freedom: Record of Road Safety Regulation. Brefi Press, 1985. ISBN 978-0948537059.
  13. Dagen H: The day Sweden switched sides of the road // Washington Post. 17 февруари 2012. Посетен на 2 октомври 2014.
  14. Behavioural Adaptation and Road Safety: Theory, Evidence and Action. CRC Press. ISBN 978-1-4398-5667-3. с. 67.
  15. Public transport was affected, 22 февруари 1997

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]

  Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата Dagen H в Уикипедия на английски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс – Признание – Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година – от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница, за да видите списъка на съавторите. ​

ВАЖНО: Този шаблон се отнася единствено до авторските права върху съдържанието на статията. Добавянето му не отменя изискването да се посочват конкретни източници на твърденията, които да бъдат благонадеждни.​