Etherpad

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Etherpad
Информация
РазработчикEtherpad Foundation
Програмен езикJavascript
Операционна системамеждуплатформен
Вид софтуертекстов редактор за съвместна работа в реално време
ЛицензApache License 2.0
Уебсайтwww.etherpad.org
Etherpad в Общомедия

Etherpad (по-рано известен като EtherPad)[1][2] е уеб-базиран текстов редактор за съвместна работа в реално време, позволяващ на авторите едновременно да редактират текстов документ, който се вижда от всички участници в реално време, с възможност за показване на всеки авторски текст в различен цвят. В страничната лента има прозорец за чат, който позволява мета комуникация.

За първи път софтуерът дебютира през ноември 2008 г., но през декември 2009 г. е придобит от Гугъл и по-късно през същия месец е обявен за софтуер с отворен код. Няколко услуги вече използват Etherpad софтуер, например PiratePad, board.net, Telecomix Pad, Framapad и др. По-нататъшното развитие на софтуера се координира от фондация Etherpad.

Характеристики и реализация[редактиране | редактиране на кода]

Всеки може да създаде нов съвместен документ, известен като „pad“ (подложка). Той има собствен URL адрес, и всеки, който го знае, може да редактира създавания колективно документ и да участва в съпътстващия го чат. Възможно е документът да се защити с парола при необходимост. Всеки участник има име, а редакциите му се отбелязват с различен цвят.

Софтуерът автоматично запазва документа през редовни, кратки интервали от време, но участниците могат да записват определени версии (checkpoints) по всяко време. Внасянето на направените промени се реализира с оперативна трансформация (operational transform). Предвиден е „времеви плъзгач“, който позволява на всеки да види историята на промените. Документът може да се изтегли в текстов формат, HTML, OpenDocument, Microsoft Word или pdf формат.

Скоро след появата му JavaScript кодът е предоставен за автоматично маркиране.

Etherpad сам по себе си е реализиран чрез JavaScript върху платформа AppJet, като функционалността му в реално време се постига благодарение на Comet стрийминг.[3][4] При неговото стартиране Etherpad е първото по рода си уеб приложение, което постига истински резултати в реално време – нещо, което дотогава е постигано само от десктоп приложения като SubEthaEdit (Мак), Gobby, или MoonEdit (и двете са междуплатформен софтуер). Съществуващите съвместни уеб-редактори по това време са постигали само приблизително реално време.

Клиентската част на текстовия редактор Etherpad и неговата разновидност Etherpad Lite се реализират чрез текстов редактор Appjet, вътрешен за браузъра, написан на JavaScript.

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]

  1. Archived copy // Архивиран от оригинала на 14 април 2013. Посетен на 23 септември 2016.
  2. EtherPad Open Source Release, Google Code // Code.google.com. Посетен на 14 февруари 2013.
  3. Michael Arrington. Etherpad Shows Google Docs How It’s Done // TechCrunch, 19 ноември 2008.
  4. John Resig. EtherPad: Real-time Editing with JavaScript // 19 ноември 2008.

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]

  Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата Etherpad в Уикипедия на английски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс – Признание – Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година – от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница, за да видите списъка на съавторите. ​

ВАЖНО: Този шаблон се отнася единствено до авторските права върху съдържанието на статията. Добавянето му не отменя изискването да се посочват конкретни източници на твърденията, които да бъдат благонадеждни.​