Ferrari FXX

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Jump to navigation Jump to search
Ferrari FXX

Ferrari FXX е състезателен автомобил разработен за необичайна програма на автомобилния производител Ферари. Производството на FXX започва през 2005та. Автомобилът използва технологии взети от Ferrari Enzo и ги комбинира с изцяло нови разработени от Ferrari и от техни снабдители. Колата обаче е само част от цялата програма: клиенти плащат £1.3 милиона за колата и им е позволено да я карат на състезания само в дни определени от Ferrari и след това трябва да ги информират за поведението и мощността по време на състезанието.

Последния FXX (от общо 30-те произведени) е връчен на Михаел Шумахер, когато приключва участието си във Формула 1 през 2006.

Двигателят на FXX е V12 базиран на този на Enzo, но е разширен от 6 л до 6,3 л, мощността е вдигната от 651 к.с. (485.4 kW) до 801 к.с. (597.2 kW) при 8 500 оборота в минута. Скоростната кутия включва последните разработки на F1 програмата на Ferrari и времето за превключване от една предавка на друга е 100 ms. Накладките на спирачките подобрени в сравнение с тези на Enzo, но са запазени въглеродно-нишковите спирачни дискове, подобрени със силициев карбид, които също намират приложение и в Enzo.

Гумите на FXX са 19 инчови сликове, специално разработени за колата, но са и легални за употреба на пътя.

Както и при Enzo, конфигурацията на седалката и педалите са направени по специален начин според изискванията на клиента.

Общо са произведени 30 автомобила (с един повече от планираните 29). Всички те са продадени на специално избрани от Ferrari клиенти. Това на Михаел Шумахер се отличава от другите по това, че е изцяло черно без бяла лента, по гумите има червена ивица, края на аспусните тръби са боядисани във черен мат и логото му е ушито на седалките.

Тридесетте щастливци които притежават FXX също вземат и участие в тестовете на компанията. Тъй като колата не е легална за употреба на пътя, единственото място където държат автомобилите си е в спортните съоръжения на Ferrari. След състезанията във FXX програмата, колите се поддържат в изправно състояние от Ferrari. Целта на тази специална програма е да позволи на най-любимите клиенти на компанията, ексклузивен достъп до най-новите технологии които са развили и да сътрудничат на компанията за разработката и развитието на бъдещи и настоящи модели.

Технически характеристики[редактиране | редактиране на кода]

 • Двигател: Средно разположен, алуминиев V12 двигател, тип Longitudinal
 • Горивна система: Bosch Motronic ME7 с електронно впръскване
 • Мощност: 801 к.с. при 8 500 оборота в минута
 • Специфична мощност: 127.75 конски сили на литър
 • Начин на предаване: Задно предаване + Traction Control
 • Шаси и купе: Изцяло карбоново шаси със алуминиева рамка
 • Спирачки: Brembo CCM със антиблокираща система
 • Гуми: Bridgestone сликове 483х229мм (отпред) и 483х330мм (отзад)
 • Управление: Rack and pinion със power assist
 • Окачване: Двойно а-раменно окачване, с регулируеми тампони, електронни абсорбатори.
 • Колесна база: 2650мм.
 • Максимална скорост: ~233mph ~(375км/ч)

Ferrari FXX Evoluzione[редактиране | редактиране на кода]

Програмата FXX ще продължи до 2009-та. Колата ще бъде подобрявана със Evoluzione kit която ще продължи да подобрява спецификациите и увеличава мощността, подобри смяната на скоростите, и премахне "дърпащата" сила. Двигателят ще произвежда 860 к.с. при 9500об/мин и максималната скорост ще се повиши до над 260mp/h (420км/ч) и ще ги достига за по-малко от 40 секунди. Колата ще претърпи и аеродинамични промени и подобрения във traction control системата. Всички тези промени ще са въведени във предстоящия FXX който ще излезе през 2010.