Hasta siempre, comandante

от Уикипедия, свободната енциклопедия
(пренасочване от Hasta siempre)
Hasta siempre, comandante
песен на Карлос Пуебла
Записанa1965
Времетраене5:50
Езикиспански, Куба

Hasta siempre, comandante, известна още като Hasta siempre (в буквален превод „До вечността, команданте“, означаващо „Сбогом завинаги, команданте“) е песен, написана през 1965 г. от кубинския компзитор, поет и китарист Карлос Пуебла. Заглавието на песента е сходно с лозунга Hasta la victoria siempre („До победа“).

Песента е написана във връзка с прощалното писмо на Че Гевара, в което той се отказва от всякакви длъжности, привилегии и кубинското си гражданство, за да се включи в партизанската борба в Конго и Боливия. Тя възхвалява Че, а в същото време по странен начин предрича неговата трагична гибел през 1967 и следата, която той оставя в историята на човечеството.

Песента има много различни версии и изпълнители. В една от версиите от 2003 г. думата „Фидел“ е заменена с „Куба“ (вместо Y con Fidel te decimos се пее Y con Cuba te decimos).

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]

  Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата Hasta siempre (chanson) в Уикипедия на френски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс – Признание – Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година – от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница, за да видите списъка на съавторите. ​

ВАЖНО: Този шаблон се отнася единствено до авторските права върху съдържанието на статията. Добавянето му не отменя изискването да се посочват конкретни източници на твърденията, които да бъдат благонадеждни.​