Hells Bells

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Hells Bells
песен на AC/DC от албума Back in Black
ЗаписанaАприлМай 1980 г. в Compass Point Studios на Бахамите
Издаденa25 Юли 1980
СтилХардрок Блус рок
Времетраене5:12
Музикален издателAtlantic, ATCO; Epic Records
КомпозиторАнгъс Йънг, Малкълм Йънг, Брайън Джонсън
Автор на текстаБрайън Джонсън
ПродуцентДжон „Мът“ Ланг
Езиканглийски

Hells Bells“ е първата песен от албума Back in Black на австралийската рок група Ей Си/Ди Си(AC/DC). И днес Hells Bells остава едно от най-известните парчета на групата, предшестващо всички останали песни от първия им албум без легендарния Бон Скот. За негов заместник е избран Брайън Джонсън. Докато слуховете твърдят че текста е написан от Бон, то от Ей Си/Ди Си са непоколебими че в създаването на песента са взели участие само братята Ангъс и Малкълм Йънг и новият вокалист Брайън Джонсън.

Самата песен започва с равномерен зловещ каманен звън последван от интрото. Скоро след втория припев, Ангъс Йънг изпълнява едно от най-известните си китарни сола.

Тази песен е включена също и в саундтрака към филма на Стивън Кинг Maximum OverdriveWho Made Who, и в двете версии на албума от 1992 Live.

Песента е написана в памет на бившия вокалист Бон Скот. Той бил намерен мъртъв в соствената си колата в близост до Биг Бен. Причината за смъртта е алкохолно отравяне.

Камбаната[редактиране | редактиране на кода]

Камбаната използвана в песента била излята специално за групата. Въпреки продължително търсене из цял Лондон, групата не могла да се сдобие с нужната им за целта камбана. В крайна сметка поръчали собствена камбана като в записа на песента взел участие и самият леяр, свирейки на нея.

Състав[редактиране | редактиране на кода]

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]