Institute of Electrical and Electronics Engineers

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене

Institute of Electrical and Electronics Engineers (акроним IEEE; на български Институт на инженерите по електроника и електротехника) е най-голямата професионална организация в света с основна цел развитието на технологичните нововъведения и върховите постижения в полза на човечеството. Институтът има повече от 400 000 членове в над 160 страни, като около 45% от тях - извън САЩ [1]. Тя е световен лидер в разработването на стандарти в радиоелектрониката и електротехниката.

Корпоративният офис на IEEE се намира на 17-тия етаж на 3 Park Avenue в Ню Йорк

Институтът е основан като нетърговска организация с идеална цел в САЩ през 1963 г. чрез сливането на Института на радиоинженерите (Institute of Radio Engineers, IRE, основан 1912) и Американския институт на електроинженерите (American Institute of Electrical Engineers, AIEE, основан 1884). Организацията има както регионална структура, така и организационни звена с конкретен фокус, наречени бордове (например IEEE-Standards Association) и комитети (например IEEE Strategic Planning Committee). IEEE е много авторитетна в областта на развитието и установяването на стандарти, които са от съществено значение за мобилните мрежи, компютърните технологии и др. съвременни високи технологии.

Стандарти за компютърни мрежи[редактиране | редактиране на кода]

IEEE осигурява обмена на информация и разработва стандарти и спецификации за по-ниското ниво на мрежовите технологии (това на физическия и каналния слой) (вж. повече подробности в OSI модел)

От особен интерес за професионалистите по мрежи представляват спецификациите на проекта IEEE 802, обединяващ група от стандарти. Името му е базирано на датата на заседанието на комитета. 80 означава годината (1980), а 2 означава месеца (февруари). Стандартите 802 покриват следните протоколи и спецификации:

802.1 - Въведение в стандартите: LAN и MAN мениджмънт, мостове, които действат в MAC подслоя и алгоритъмът STA(Spanning-Tree Algorithm), който предотвратява комуникационни проблеми, наречени междумостово зацикляне (bridge looping).

802.2 - Logical Link Control (LLC): Тези спецификации са предназначени за недопускане на затрупване на приемниците от изпращащите. Този стандарт се грижи за разделянето на каналния слой на два подслоя, при което слоят LLC осигурява интерфейс между MAC подслоя и мрежовия слой.

802.3 - CSMA/CD (carrier sense multiple acces collision detect): Тази спецификация установява правилата за работа на Ethernet мрежи, използващи метода на множествен достъп с разпознаване на носещата честота и откриване на колизии (CSMA/CD) и установява стандарти за формата на Ethernet фреймовете (пакетите). Първоначално стандартът е дефиниран като мрежа с линейно-шинна топология, използваща коаксиален кабел, но след това е обновен за включване на 10BaseT мрежи (топология звезда).

802.4 - Token Bus: Задава стандарти за мрежи, реализиращи физическа и логическа шиннна топология, която използва 75-омов CATV коаксиален или оптичен кабел и метод за достъп с предаване на маркер.

802.5 - Token Ring: Тази спецификация задава физическия стандарт и метод за достъп до преносната среда за мрежа с физическата топология звезда и логически кръг, която може да използва кабел с екранирана или неекранирана усукана двойка и метод на достъп с предаване на маркер. Този стандарт е разработен на базата на технологията Token Ring на IBM.

802.6 - MAN: Задава стандарти за мрежи, които са по-големи от локалните мрежи и по-малки от глобалните мрежи.

802.7 - Broadband: Установява правилата за изграждане на мрежи с технология за широколентово предаване, например CATV, използващи Frequency Division Multiplexing(FDM) за изпращане на различни сигнали на отделни честоти по един и същ кабел.

802.8 - Fiber Optics (Оптично влакно): Осигурява спецификации за мрежи, използващи оптични кабели - например Fiber Distributed Data Interface(FDDI).

802.9 - Integrated Voice and Data: Понякога наричан само "integrated services" (вградени услуги), този стандарт установява правилата за предаване на глас и данни по ISDN.

802.10 - LAN Security: Тези спецификации имат отношение към изграждането на виртуални частни мрежи(VPN) - начин за изграждане на сигурна връзка към частна мрежа по обществения Интернет.

802.11 - Wi-Fi: Дава указания за реализиране на безжични (безкабелни) LAN технологии.

802.12 - 100 VG AnyLAN: Този стандарт се отнася за метода на достъп с приоритет по заявка, разработен от Hewlett Packard с цел комбиниране на предимствата на Ethernet, Token Ring и ATM технологиите в едно високоскоростно решение за локални мрежи.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. IEEE > IEEE Факти, 31 декември 2010. Линк от 7 март 2011

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]