Кингс ъф Лиън

от Уикипедия, свободната енциклопедия
(пренасочване от Kings of Leon)
Кингс ъф Лиън
Информация
ОтНашвил, САЩ
СтилАлтърнатив рок
Гаражен рок
Южен рок
Активностот 2000 г.
Уебсайтwww.kingsofleon.com
ЧленовеНейтън Фолоуил
Матю Фолоуил
Кейлъб Фолоуил
Джаред Фолоуил
Кингс ъф Лиън в Общомедия

Кингс ъф Лиън (на английски: Kings of Leon) е американска музикална група от град Нашвил, Тенеси. Създадена през 1999 от тримата братя Кейлъб Фолоуил (вокал, ритм китара), Джаред Фолоуил (бас китара, беквокал, синтезатор) и Нейтън Фолоуил (барабани, ударни инструменти, беквокал), заедно с техния братовчед Матю Фолоуил (соло китара и беквокал).

Групата е наречена на бащата на братята – Лиън. В началото песните им са смесица от гаражен рок и южен рок. След дебюта си през 2003, групата постига международна известност, включително в Ирландия, Великобритания и Австралия. Техният последен албум – Only by the Night (2008) оглавява класациите в САЩ и Канада. През 2009 техният сингъл Sex on Fire достига девето място в UK Singles Chart.

Музиката им представлява смесица между южен рок, гаражен рок, хардрок и блус. Дотогава имат издадени 4 студийни албума.

Състав[редактиране | редактиране на кода]

История на групата[редактиране | редактиране на кода]

Ранни години (1999 – 2002)[редактиране | редактиране на кода]

Тримата братя Фолоуил прекарват по-голямата част от своето юношество в пътуване из южната част на Щатите заедно с баща си Айвън Лиън Фолоуил – пътуващ свещеник евангелист, и майка си Бети Ан, която ги учи, когато не ходят на училище. Нейтън и Кейлъб са родени в Тенеси, докато Джаред и Матю са родени в Оклахома Сити, Оклахома. В списанието Ролинг Стоун пише

Докато Лиън прави проповеди в църкви из Юга, момчетата посещават църковните литургии и понякога се занимават с музика. По това време те или били обучавани вкъщи, или посещавали частни църковни училища. С изключение на петгодишния период, когато живеят в Джаксън, Тенеси, момчетата от семейство Фолоуил прекарват своето детство в пътуване Юга в пурпурен Олдсмобил от 1988 г.

Когато баща им напуска църквата и се развежда с Бети Ан през 1997 г., момчетата се връщат в Нашвил и започват да се занимават с рок музика и живеят по начин, който допреди това им е забраняван. Докато са там, те се запознават с текстописеца Анджело Петралия, който им помага да усъвършенстват своите умения и ги насочва към влиятелни групи като Ролинг Стоунс, Клаш, Велвет Ъндърграунд и други. След шест месеца Нейтън и Кейлъб подписват договор с RCA Records. Звукозаписната компания настоява дуото да се трансформира в група преди да започнат активна дейност. Музикалната група се сформира в днешния си вид когато другият им брат Джаред и братовчед им Матю се присъединяват. Наричат се „Кралете на Лиън“Kings of Leon в чест на баща им и дядо им.

{{Музикален изпълнител

Youth and Young Manhood и Aha Shake Heartbreak (2003-2005)[редактиране | редактиране на кода]

Първият им запис излиза на пазара на 18 февруари 2003 с името „Holy Roller Novocaine“ EP. По това време Джаред е само на 16 и все още не знае как да свири на бас китара. Записът дава начало на тяхната кариера преди първия им албум. EP-то е оценено с 4 от общо 5 възможни звезди от списание Ролинг Стоун. Всички песни са написани с помощта на Анджело Петралия, който е и продуцент на записите. Четири от петте песни впоследствие влизат в „Youth and Young Manhood“, но са преработени.

Дебютният им албум „Youth and Young Manhood“ излиза на пазара в Обединеното кралство през юли 2003, а в САЩ през август същата година. Албумът е записан в две студиа – Саунд Сити в Лос Анджелис и Шангри-Ла в Малибу, Калифорния, а продуцент е Итън Джонс (син на продуцента Флин Джонс, който работи с Ролинг Стоунс и Игълс). „Youth and Young Manhood“ получава негативна оценки от критика в САЩ, но става сензация във Великобритания и Ирландия, където списание NME го обявява за „един от най-добрите дебютни албуми през последните десет години“. След излизането на албума Кингс ъф Лиън са избрани да се включат в турнетата на The Strokes и Ю Ту.

Вторият им албум „Aha Shake Heartbreak“ излиза във Великобритания през октомври 2004 г., а в Щатите през февруари 2005 г. Надграждайки гаражния рок от първия им албум, „Aha Shake Heartbreak“ увеличава феновете на музикалната група. Продуценти отново са Анджело Петралия и Итън Джонс. Синглите от албума са The Bucket, Four Kicks и King of the Rodeo, а „The Bucket“ достига топ 20 в Обединеното кралство. Песента „Taper Jean Girl“ е използвана във филмите Disturbia (2007) и Cloverfield (2008). Кингс ъф Лиън отново пътуват на турне заедно с Боб Дилан и Пърл Джем през 2005 и 2006.

Because of the Times (2005 – 2007)[редактиране | редактиране на кода]

Сцената на фестивала Лийдс в Великобритания, на която свирят Кингс ъф Лиън (август 2007)

През март 2006 г. Кингс ъф Лиън се завръщат в записното студио със своите продуценти Анджело Петралия и Итън Джонс, за да започнат работа по нов албум. Китаристът Матю Фолоуил заявява пред NME:

Човече, в момента замисляме няколко песни, които се надяваме света скоро да чуе.

Третият албум на музикалната група носи заглавието „Because of the Times“, което може да има връзка с църковна конференция със същото име, която се провежда в Александрийската църква в Александрия, Луизиана, на която братята неколкократно присъстват. Албумът показва израстването и съзряването на групата.

Той излиза на пазара на 2 април 2007 г. във Великобритания и един ден по-късно в САЩ, предшестван от сингъла „On Call“, който става хит в Обединеното кралство и Ирландия. Успява да достигне първа позиция в музикалните класации във Великобритания и Ирландия и влиза в европейските класации на двадесет и пета позиция с продажби от 70 хиляди копия за първата си седмица на пазара. NME пише, че албумът „утвърждава Кингс ъф Лиън като една от най-добрите американски музикални групи в днешно време“, а Ентъртеймънт Уийкли нарича „Because of the Times“ „най-доброто постижение на групата досега“.

Въпреки смесените отзиви за албума, той съдържа в себе си няколко големи хитове в Европа като „Charmer“ и „Fans“, заедно с други любими на публиката песни като „Knocked Up“ и „My Party“.

Дискография[редактиране | редактиране на кода]

Youth and Young Manhood

Aha Shake Heartbreak

Because of the Times

Only by the Night

Източници[редактиране | редактиране на кода]


Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]