Направо към съдържанието

Лекс

от Уикипедия, свободната енциклопедия
(пренасочване от LEXX)
Лекс
LEXX
ЖанрНаучнофантастичен сериал
Създател(и)Пол Донован
АктьориБраян Дауни
Ева Хаберман
Майкъл Макманус
Зиния Сийбърг
Страна Канада
 Великобритания
 Германия
ЕзикАнглийски
Сезони4
Епизоди61 Списък с епизоди
Продукция
ВреметраенеСезон 1 (около 2 часа)
Сезон 2 (около 45 минути)
Разпространение
ТВ каналGlobal Television Network
Sci Fi Channel
Five
CHUM Television's Space
Излъчване1997 г.-2002 г.
Външни препратки
Страница в IMDb

Лекс (LEXX) е научнофантастичен телевизионен сериал, който проследява приключенията на група неподхождащи си герои на борда на Лекс, „най-могъщата разрушителна сила в двете вселени“, на който е кръстен и сериалът. Лекс е органичен космически кораб, който наподобява водно конче. Той може да разрушава планети и да се храни с остатъците им.

Сериалът е канадско-германска копродукция, с допълнително финансиране от британския телевизионен канал 5. Състои се от четири части („сезона“). Първият епизод е излъчен за първи път през 1997, а последният – през 2002 година.

Екипажът на кораба Лекс е мотивиран основно от страх, похот и глад – фактори които доминират сюжета и правят сериала известен със сексуалните си теми и често странни истории. Всеки епизод в по-ранните сезони показва екипажа при тяхното пътешествие през хаотични, враждебни вселени без никаква легитимна власт докато разкрива взаимоотношенията на героите и техните индивидуални истории.

Екипажът на Лекс включва:

  • Стенли Туидъл (Brian Downey) – Пазач 4-ти клас, агент на провалено въстание и по случайност капитан на Лекс.
  • Зев (Eva Habermann / Xenia Seeberg) от планетата B3K, половин „зверогущер“ (гущер от Грозда), половин избягала любовна робиня. Актрисата е сменена в началото на сезон 2.
  • 790 (Jeffrey Hirschfield – глас) – глава на робот, която получава любовната програма предвидена за Зев и се влюбва първо в нея, а в по-късни епизоди – в Кай.
  • Кай (Michael McManus) – последният от цивилизацията Брунън-Джи. Лишен от емоции немъртъв убиец.
  • Лекс (Tom Gallant) – самият кораб, с който Стенли често взаимодейства.
  • Лайка (Louise Wischermann) – човекоядно растение-жена живеещо на борда на Лекс в сезон 2.
  • Неговата Божествена Сянка – владетел на Божествения орден, религия създадена от Насекомоидната цивилизация, за да контролира човешкото население на Светлата вселена и накрая да го доведе до самоунищожение.
  • Гигасянката – последният жив представител на Насекомоидната цивилизация (сезон 1)
  • Мантред (Dieter Laser) – главен Биовезир с огромна армия от летящи едноръки устройства които управлява (сезон 2)
  • Изембард Принц (Nigel Bennett) – владетел на планетата Огън (сезони 3 и 4)
  • Джигарота (Ellen Dubin) – канибалка (сезон 1), която дори и след смъртта си създава проблеми на екипажа като реалистичен кошмар на Стенли (сезон 2), Кралицата на Девоград (сезон 3) и Папата на Земята (сезон 4)
  • Прийст (Rolf Kanies) – почти верният слуга на Принц, който заема президентския стол в Белия Дом на Земята (сезони 3 и 4)
  • Влад (Minna Aaltonen) – Божествен Палач, или секси вампирка – тя е единственото същество, което може да унищожи Кай (сезон 4)

Светлата и Тъмната вселена

[редактиране | редактиране на кода]

В сериала има две Вселени (те са нещо като отделни измерения) – Светла и Тъмна. Действието в два от филмите от първия сезон и целите сезони 3 и 4 се развива в Тъмната зона, докато действието на два от филмите от сезон 1 и почти целия сезон 2 се развива в Светлата вселена.

Светлата вселена първоначално е доминирана от Неговата божествена сянка и Лигата на 20-те хиляди планети, докато Тъмната зона, където Неговата божествена сянка не може да отиде, често е описвана като „вселена на зло, хаос и поквара“. Земята („планета от тип 13, която е предвидено да се самоунищожи след като учените ѝ открият елементарната частица Хигз бозон“) се намира в центъра на Тъмната зона, заедно с Огън и Вода, планети които наподобяват Ада и Рая и са в същата орбита като Земята, но от другата страна на Слънцето. Брунън-Джи, расата на Кай, първоначално живеят в Тъмната зона на планетата Брунис, докато тяхното слънце вече не може да поддържа живот, след което се преместват на Брунис-2 в Светлата вселена.

Светлата вселена е унищожена от Мантред в края на сезон 2, тъй като той струпва твърде много маса в една точка и така предизвиква Голямо свиване (обратното на Голям взрив).

Сериалът се състои от четири части („сезони“) с общо 61 епизода. Първата част, дебютирала в Канада на 18 април 1997, съдържа четири двучасови телевизионни филма (понякога излъчвани като 8 едночасови епизода), с алтернативно заглавие „Разкази от паралелна вселена“.

Вторият сезон се състои от двадесет 48-минутни епизода, с общ сюжет въртящ се около зъл учен наречен Мантред, който се опитва да убие всички като превръща цялата маса на вселената в летящи едноръки устройства, които той контролира.

Третият сезон се състои от 13 епизода, в които Лекс е задържан в орбита около воюващите планети Огън и Вода, а екипажът се запознава със загадъчно и весело зло същество наречено Принц, което може да е Дявола. Двете планети се въртят една около друга на много малко разстояние и делят тунел с атмосфера помежду си, позволяващ пътуването между тях. Жителите на Огън използват това, за да нападат Вода без видима причина. Огън е филмирана сред дюните на Намибия и готическата архитектура на Берлин. Принц, владетелят на Огън, може да се превъплъщава в каквото си пожелае. Вода изглежда няма общ владетел и е населявана от малки групи хедонисти, живеещи на плаващи острови.

В четвъртия и последен сезон, състоящ се от 24 епизода, Лекс пристига на Земята в много близкото бъдеще, където героите откриват, че Принц (сега наречен Изембард Принц и началник на Бюрото за алкохол, тютюн и огнестрелни оръжия – ATF) и някои други стари врагове също са пристигнали там след унищожението на Огън и Вода. Положителните и отрицателните герои успяват да разрушат големи части от Земята, включително Отава (Канада), Холандия, Амазония и Орландо (Флорида, САЩ), преди кулминационния финален епизод излъчен на 26 април 2002 г., когато Лекс взривява цялата планета.

Четирите сезона са издадени и на DVD.

В България сериалът се излъчва по AXN Sci-Fi.

Други сайтове за Лекс: