LimeSurvey

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Jump to navigation Jump to search
LimeSurvey
Информация
Автор The LimeSurvey Project Team
Разработчик Carsten Schmitz, Jason Cleeland (and others)
Начални версии 2003.02.20
Последна версия 1.90
Език на интерфейса 50 Languages & Dialects
Лиценз GNU General Public License
Уебсайт www.limesurvey.org

LimeSurvey (формално PHPSurveyor) е приложение с отворен код за проучване написано на PHP базирано на MySQL, PostgreSQL или MSSQLdatabase, разпространяващо се под GNU General Public License.Направено е с приятен interface, позволявайки на потребителите да разработват и публикуват проучвания, и да събират отговори, без да правят каквото и да е писане на код.

Общи характеристики[редактиране | редактиране на кода]

LimeSurvey е Web приложение,което се инсталира на потребителският Сървър. След инсталация, потребителите могат да контролират LimeSurvey през уеб-interface. Потребителите могат да използват rich text във въпроси и съобщения, използваики rich текст editor, видео и снимки също могат да бъда интегрирани в проучването. Цялостното оформление и дизаин могат да бъдат променени чрез шаблони. Шаблоните могат да бъдат променяни в WYSIWYG HTML editor. Освен това шаблоните могат да бъдат вкарвани и изкарвани от базата данни чрез текст editorа. След като проучването се финализира, потребителя може да го активира, правейки го активно за преглеждане и отговори. По същият начин, въпроси също могат да бъдат махани и добавяни през интерфейса. LimeSurvey няма лимит на проучванията, които потребителя може да създаде, няма и лимит на това колко отговора може да има. Освен останалите технически и практически ограничения, няма и ограничение на броя на въпросите, които едно проучване може да има [[1]].

Въпросите се добавят в групи. Въпросите във всяка група се организират на една и съща страница. Анкетите могат да включват различни видове въпроси, които са в множество формати, включително многоизборен, въвеждане на текст, падащи списъци, цифров вход, вход слайдер, и просто да/не вход. Въпросите могат да бъдат подредени в двумерен масив, с опции върху една операциона система, на базата на въпроси, свързани с друга операциона система. Въпросите може да зависят от резултатите от други въпроси. Например, отговарящият може да се попита за транспорта, с който пътува, ако той или тя отговори утвърдително на предишния въпрос - "Имате ли работа?".

Допълнителна характеристики[редактиране | редактиране на кода]

LimeSurvey предлага и няколко по-разширени функции. Приложението предвижда основни статистически и графични анализи на резултатите от изследванията. Изследванията могат да бъде публично достъпни или стриктно да се контролират чрез използването на "еднократен" символ, достъпен само за избрани участници. Освен това, участниците могат да бъдат анонимни, или LimeSurvey може да следи IP адресите на участниците. Много по-подробен списък на характеристиките може да се намери на интернет страницата LimeSurvey.

Хостинг[редактиране | редактиране на кода]

Многобройни уеб хостинг услуги предлагат LimeSurvey хостинг, като инсталиране по избор или чрез контролния панел като cPanel с Fantastico, Plesk и Virtualmin Professional. LimeSurvey също е пренесен от трети страни към различни системи за управление на съдържанието, като PostNuke, и XOOPS. Съществува връзка с Joomla, но тя не е съвместима с версия 1.5 на Joomla. Основния разработчик и ръководител на проект LimeSurvey, Карстен Шмиц, е и собственик на компанията LimeService, която предлага LimeSurvey хостинг за малка такса. Тази услуга е подобна на уеб приложения, като SurveyMonkey, като основната разлика е, че таксите LimeService са на базата на броя на хората, които отговарят на изследването, а не на времето, за което проучването е активено, както и другите подобни услуги. LimeService предлага до 25 безплатни анкети на месец, като правата за допълнителни анкети могат да бъдат закупени с няколко пакета.

Международни функции[редактиране | редактиране на кода]

И двата интерфейса и бекенда на LimeSurvey са достъпни в повече от 50 езика и диалекта, 22 от тях с над 95% направени преводи.Използва се UTF-8 кодова таблица. Основно преводите включват: Албански, баски, китайски, хърватски, датски, холандски, фински, френски, галисийски, немски, гръцки, унгарски, иврит, италиански, японски, португалски, руски, сръбски, словенски, испански, шведски. Има и много други частични преводи на други езици .

Приложения[редактиране | редактиране на кода]

И двата интерфейса frontend и backend на LimeSurvey са достъпни в повече от 50 езика и диалекта, 22 от тях с над 95% направени преводи. Използва се UTF-8 кодова таблица. Основно преводите включват: Албански, баски, китайски, хърватски, датски, холандски, фински, френски, галисийски, немски, гръцки, унгарски, иврит, италиански, японски, португалски, руски, сръбски, български, словенски, испански, шведски. Има и много други частични преводи на други езици.

История[редактиране | редактиране на кода]

LimeSurvey е регистрирана като проект SourceForge.net нарича PHPSurveyor на 20 февруари 2003 г. и е написан от австралийския разработчик на софтуер Джейсън Клииланд. Първата официална версия 0.93, е излязла на 5 март 2003 година. Проектът бързо се развива в голяма аудитория от потребители, след разработването на допълнителни функции като клонове (условия), контрол на символите и шаблони. През 2004 г. по време на президентските избори през 2004 в САЩ, PHPSurveyor е била използвана за събиране на данни за гласуването и нередности. В нея са маркирани над 13 500 инцидента в първите 10 часа от гласуването и е избрана за част от Election Incident Reporting System. В началото на 2006 г. проекта е даден на Кърстин Счмиц, немски ИТ мениджър. На 17 май 2007 г. Името на проекта е променено от PHPSurveyor на LimeSurvey, за да се направи лесно лицензирането на софтуера, като се изключи PHP. В края на 2008 г., LimeSurvey хостинг, наречен LimeService е стартиран от ръководителя на проекта Кърстин Счмиц. В него се намират LimeSurvey за потребителите срещу малка такса за ползване. От 4 юни 2008 г., LimeSurvey се класира високо в SourceForge.net, с обща ранг 99 от над 100000 проекти, през от 4 юни 2008 г. То е била изтеглено над 200 000 пъти и развитието му е посочен като "5 - Създаване/Стабилна, 6 - Напълно развит" . През 2009 г. LimeSurvey взе участие в програмата „Google Summer of Code”, насърчаваща ученици на възраст над 18 години да работят по проекти, насочени към подпомагане на проекти с отворен код. Студентските проекти помогнаха за развитието на интерфейса и статистически модул на новата версия LimeSurvey 2.0. През 2010 г. LimeSurvey отново взе участие в „Google Summer of Code”. Студентите създадоха Database Storage Engine за LimeSurvey 2.0, който изпълнява много по търсените типове "File upload question". През ноември LimeSurvey са участвали в Google Code-in, подобна програма за стимулиране на ученици в проекти "отворен код". Задачите варират от подобряване LimeSurvey на Уикипедия страници до подобряване на потребителския интерфейс. От 2010 г., има по 2944 сваляния седмично от LimeSurvey на SourceForge, а ранга на Алекса трафика достига до 32 633.


Version 2.0

Екипа на LimeSurvey разработва нов LimeSurvey версия 2.0. Кодът на LimeSurvey 2.0 е напълно пренаписан от нулата с помощта на MVC (Model-View-Controller) подход и PHP framework CakePHP. Освен структурните промени за по-добро приспособяване на новата версия, кодът ще има и много по-достъпен графичен интерфейс, с напълно нов дизайн с AJAXtechnology — модулност и GUI са основните моменти, които липсват в настоящата версия 1.x .

Прием[редактиране | редактиране на кода]

През декември 2007 г., LimeSurvey спечели първото място Les Trophées du Libre в категорията "Предприятие за управление. В конкурса Les Trophées du Libre се присъжда за новаторски и перспективни проекти с отворен код. През 2008 г. LimeSurvey е номиниран в категорията Най-добър проект за предприятията в SourceForge.net „Community Choice Awards 2008”.3

Вижте ощте[редактиране | редактиране на кода]

Допълнителни линкове[редактиране | редактиране на кода]

LimeSurvey – официален сайт

SourceForge.net project site

Vulnerability Report

Article in The Age статия в Австралийски Дневник

PHPSurveyor: an appreciation блог статии

Web Survey Methodology article

Simple polling with LimeSurvey - Linux.com статия от Юни 5, 2007